Francúzsko si volí starostov

TA3 TASR
23.3.2014 07:47

Vo Francúzsku sa začalo dnes prvé kolo dvojkolových komunálnych volieb, v ktorých sa podľa agentúry DPA očakáva oslabenie pozícií vládnucej Socialistickej strany prezidenta Francoisa Hollanda.

Voľby prebiehajúce v 37.000 francúzskych obciach sú vo všeobecnosti pokladané za prvú volebnú skúšku prezidenta Hollanda od jeho nástupu do funkcie pred necelými dvoma rokmi.

Pokračujúca rekordná nezamestnanosť a slabá výkonnosť francúzskej ekonomiky pravdepodobne výrazne poznačia volebný výsledok Hollandovej Socialistickej strany, ale v dôsledku vnútorných rozporov a škandálov sa kritika nevyhla ani pravicovej Únii za ľudové hnutie (UMP) bývalého prezidenta Sarkozyho. Ťažiť z toho podľa očakávaní môže ultrapravicový Národný front vedený Marine Le Penovou.

Najsledovanejší súboj o kreslo starostu prebieha vo francúzskej metropole Paríž, kde sa o túto prestížnu funkciu prvý raz v dejinách uchádzajú dve ženy - socialistka Anne Hidalová a Nathalie Kosciusková-Morizetová z UMP.

Napriek tomu, že prieskumy verejnej mienky mierne favorizujú Hidalgovú, najnovšia analýza uverejnená v denníku Le Monde naznačuje, že socialisti a ľavicové strany z 500 miest a obcí, v ktorých v súčasnosti vládnu, stratia približne 85.

Vo Francúzsku bolo pred komunálnymi voľbami 44,8 milióna registrovaných voličov, ktorí si môžu vybrať z 930.000 kandidátov na miesta starostov a poslancov obecných zastupiteľstiev.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok