Plzeň napriek víťazstvu končí, vypadol aj Hamšíkov Neapol

TASR
20.3.2014 21:04

Tohtosezónna púť futbalistov Viktorie Plzeň v pohárovej Európe sa skončila. Úradujúci český majster síce vyhral v odvete osemfinále Európskej ligy UEFA 2013/2014 doma nad Olympique Lyon 2:1, ale nepodaril sa mu "zázračný" obrat po prehre 1:4 z prvého duelu.

Plzeň napriek víťazstvu končí, vypadol aj Hamšíkov Neapol
SITA

Plzeň nastúpila v základnej zostave s tromi Slovákmi, ale sen o rýchlom góle neprišiel. Naopak, v nadstavenom čase prvého dejstva umlčal tribúny presný zásah hosťujúceho Bafetimbiho Gomisa. Viktorke sa po zmene strán podarilo otočiť skóre v priebehu dvoch minút, keď pri vyrovnávajúcom góle Daniela Kolářa asistoval slovenský stredopoliar Patrik Hrošovský. Nádej na výrazné oživenie postupových šancí svitla domácim v 70. minúte, no Stanislav Tecl z penalty trafil iba pravú žrď a Lyon si už náskok postrážil.
Vypadol aj SSC Neapol, ktorý napriek výraznej streleckej prevahe iba remizoval doma s FC Porto 2:2.

Domáci zlikvidovali jednogólové manko z prvého zápasu zásluhou Gorana Pandeva už v prvom polčase a aj v druhom mali výraznejšie šance. V drese Neapola vybehol slovenský stredopoliar Marek Hamšík na trávnik v 68. minúte, potom ale šokovali štadión dva údery hostí z ich prvých dvoch striel na bránku - najskôr v 69. minúte Nabil Ghilas vyrovnal a definitívne k.o. uštedril súperovi štvrťhodinu pred koncom Ricardo Quaresma. V nadstavení už iba vyrovnal Duvan Zapata.


Ďalej ide Juventus Turín, ktorý v talianskom derby dokázal vyhrať na pôde Fiorentiny 1:0 a po remíze 1:1 v prvom stretnutí bude figurovať pri piatkovom žrebe. O postupový zásah "starej dámy" sa postaral v 71. minúte Andrea Pirlo z priameho kopu. Dve minúty predtým videl domáci Gonzalo Rodriguez červenú kartu.

Náskok 3:1 spred týždňa si udržala Benfica Lisabon, hoci sa v domácej odvete s Tottenhamom Hotspur bála o postup do poslednej sekundy. Na úvodný gól domácich totiž po prestávke dvakrát v krátkom slede reagoval Nacer Chadli a pokoj na kopačky Benfiky priniesla až premenená penalta Limu na 2:2 v nadstavenom čase. Bez problémov sa do štvrťfinále dostala Valencia, ktorá uspela s bulharským Ludogorecom Razgrad v oboch zápasoch.

Futbalistom holandského AZ Alkmaar stačila v odvete na ihrisku ruského tímu Anži Machačkala na postup aj bezgólová remíza, keďže v prvom dueli vyhrali doma 1:0. Machačkala počas celého odvetného zápasu nenašla recept na defenzívu súpera a dokonca ani raz priamo neohrozila kostarického gólmana v bránke hostí Estebana Alvarada. V úplnom závere videl červenú kartu domáci Karlen Mkrtchyan. Zverenci trénera Dicka Advocaata tak Anži odplatili vyradenie z play off minulého ročníka Európskej ligy.


Žreb štvrťfinále EL sa uskutoční v piatok 21. marca o 13.30 SEČ v Nyone, zápasy v tejto fáze sú naplánované na 3. a 10. apríla (odvety). Finále EL sa uskutoční v stredu 14. mája v Turíne na štadióne Juventusu. Úradujúcim víťazom európskej pohárovej súťaže číslo dva je Chelsea Londýn, ktorá však účinkuje vo štvrťfinále Ligy majstrov.


odvety osemfinále EL 2013/2014, štvrtok 20. marca:
Anži Machačkala - AZ Alkmaar 0:0
ČK: 90.+3 Mkrtchyan (Anži), rozhodoval: Thomson (Škót.)
/prvý zápas 0:1, postúpil Alkmaar/
ACF Fiorentina - Juventus Turín 0:1 (0:0)
Gól: 71. Pirlo, ČK: 69. Rodriguez (Fiorentina), rozhodoval: Webb (Angl.)
/prvý zápas 1:1, postúpil Juventus/
Benfica Lisabon - Tottenham Hotspur 2:2 (1:0)
Góly: 34. Garay, 90.+5 Lima (z 11m)– 78. a 79. Chadli, rozhodoval: Skomina (Slovin.)
/prvý zápas 3:1, postúpila Benfica/
FC Valencia - Ludogorec Razgrad 1:0 (0:0)
Gól: 59. Paco, rozhodoval: Sidiropoulos (Gr.)
/prvý zápas 3:0, postúpila Valencia/
Viktoria Plzeň - Olympique Lyon 2:1 (0:1)
Góly: 60. Kolář, 62. Tecl – 45.+2 Gomis, rozhodoval: Marciniak (Poľ.)
/za Plzeň Čišovský (ŽK) a Hrošovský celý zápas, Ďuriš do 84. min, Bakoš od 74. min/
/prvý zápas 1:4, postúpil Lyon/
SSC Neapol - FC Porto 2:2 (1:0)
Góly: 21. Pandev, 90.+2 Zapata - 69. Ghilas, 76. Quaresma, rozhodoval: Atkinson (Angl.)
/za Neapol Hamšík od 68. min/
/prvý zápas 0:1, postúpilo Porto/

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok