Fed pravdepodobne ukončí program stimulov na jeseň tohto roka

SITA
20.3.2014 10:05

Americký Federálny rezervný systém (Fed) pravdepodobne ukončí rozsiahly program stimulov pre americkú ekonomiku na jeseň. Americká centrálna banka by zároveň mohla začať zvyšovať úrokové sadzby približne o šesť mesiacov neskôr.

Fed pravdepodobne ukončí program stimulov na jeseň tohto roka
SITA

V stredu to vyhlásila šéfka amerického Fedu Janet Yellenová. Fed tak zvolil agresívnejší prístup k zvyšovaniu sadzieb, než predpokladali investori. Obchodníci teraz očakávajú, že prvé zvýšenie úrokových sadzieb by malo prísť v apríli budúceho roka. Americká centrálna banka taktiež vyhlásila, že opäť obmedzí program nákupu dlhopisov. Banka tak bude mesačne nakupovať dlhopisy v hodnote 55 mld. dolárov, pričom doteraz Fed mesačne kupoval aktíva v hodnote 65 mld. USD mesačne.

Yellenová na tlačovej konferencii zdôraznila, že úrokové sadzby ešte ostanú istý čas nízko a rásť budú iba postupne. Fed bude pri rozhodovaní o zvyšovaní úrokových sadzieb posudzovať celú škálu ukazovateľov. Podľa Yellenovej sa predstavitelia Fedu nebudú pozerať iba na to, ako ďaleko sú miery nezamestnanosti a inflácie od stanovených cieľov, ale taktiež na to, akým tempom sa tieto ukazovatele k cieľovým hodnotám približujú. V decembri roku 2012 predstavitelia Fedu vyhlásili, že o zvyšovaní úrokových sadzieb nebudú uvažovať, kým miera nezamestnanosti v USA neklesne minimálne na 6,5 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok