JAVYS v noci prepravila vyhorené jadrové palivo z Mochoviec do Bohuníc

TASR
19.3.2014 10:38

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., (JAVYS) v noci z 18. na 19. marca úspešne prepravila vyhorené jadrové palivo z prvého bloku jadrovej elektrárne Mochovce do Medziskladu vyhoreného jadrového paliva v Jaslovských Bohuniciach. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Agáta Staneková.

JAVYS v noci prepravila vyhorené jadrové palivo z Mochoviec do Bohuníc
SITA/JAVYS

Za prísnych bezpečnostných opatrení podľa jej slov prepravila JAVYS po železnici v špeciálnych kontajneroch spolu 144 palivových článkov. "Transport podlieha prísnej kontrole a musí spĺňať podmienky platných povolení na manipuláciu a prepravu vyhoreného jadrového paliva vydaných Úradom jadrového dozoru SR. Inšpektori tohto úradu a ďalších dozorných orgánov nad prepravou vykonávali priamy dozor," zdôraznila.

Pripomenula, že transport a skladovanie vyhoreného jadrového paliva je jednou z činností, ktoré JAVYS vykonáva. Poskytuje ju ako službu pre spoločnosť Slovenské elektrárne. "JAVYS je držiteľom potrebných povolení dozorných orgánov, disponuje odborným personálom a prostriedkami potrebnými na výkon tejto činnosti, ktorú realizuje s maximálnym ohľadom na životné prostredie a pri zachovaní vysokého štandardu jadrovej bezpečnosti," ubezpečila hovorkyňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok