Skupina G8 pozastavila Rusku členstvo

SITA
18.3.2014 14:54

Zoskupenie najväčších vyspelých ekonomík sveta známe pod skratkou G8 pozastavilo členstvo Ruska pre jeho postup voči Ukrajine a vojenskú inváziu na ukrajinský polostrov Krym.

Skupina G8 pozastavila Rusku členstvo
SITA/AP

Povedal to v utorok francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Členovia skupiny už dávnejšie pozastavili prípravy na summit G8, ktorý malo Rusko v júni usporiadať v Soči. Šéf diplomacie Francúzska v utorok pre rozhlasovú stanicu Europe1 uviedol, že "pokiaľ ide o G8... rozhodli sme sa pozastaviť účasť Ruska a predpokladá sa, že všetky ostatné krajiny, sedem vedúcich krajín, sa zjednotia bez Ruska."

Sankcie voči Rusku ohlásilo aj Japonsko, ktoré s Moskvou okrem iného preruší rokovania o dohode o investíciách. "Japonská vláda neuznáva referendum na Kryme," povedal v utorok hlavný tajomník japonského úradu vlády Jošihide Suga. USA a Európska únia v pondelok prijali sankcie voči skupine ruských a ukrajinských predstaviteľov zapojených do vojenského obsadenia Krymu. Ruský akciový trh a rubeľ sa v pondelok výrazne posilnili, keďže investori zaznamenali, že úvodné sankcie sa nedotkli firiem alebo ich vedení. Ale v utorok akciový trh Ruska klesol a rubeľ sa voči doláru a euru oslabil o 0,6 percenta. Za znak negatívneho vplyvu krízy na investičné prostredie sa považuje aj to, že ruská agentúra pre správu štátneho majetku oznámila, že veľké privatizačné projekty pravdepodobne odloží až na druhú polovicu tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok