Piešťany zdolali Poprad a postúpili do semifinále, Bystričania majú mečbal

TASR TA3
17.3.2014 19:45

Hokejisti ŠHK 37 Piešťany zvíťazili v pondelkovom piatom štvrťfinále play off Tipsport extraligy 2013/2014 nad HK Poprad 3:0. "Havrani" tak triumfovali v sérii 4:1 a postúpili medzi najlepšie štyri tímy. Ich súperom v semifinále bude jeden z dvojice HC Košice - HK Nitra.

ŠHK 37 Piešťany - HK Poprad 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) - konečný stav série 4:1
Góly: 15. Hamrák (Škadra, Stupka), 53. Mišura (Nemec, Melichárek), 57. Lušňák (Melichárek, Peško). Rozhodovali: Jonák, Mullner – Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 2:3, navyše Kroták (Poprad) na 10+DKZ za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0

Zostavy:
ŠHK 37 Piešťany: Šúrek – Filip, Drgoň, Brňák, Rais, Bučka, Škadra, Cuník, Biro – Lušňák, Peško, Saliji – Nemec, Mišura, Melichárek – Románek, Hamrák, Stupka - Holovič, Schmidt, Chylo
HK Poprad: Masalskis – Brejčák, Malina, Kurali, Fabian, Makovský, Urban, Dinda, Nagy - Vaic, Štals, Lapšanský – Paločko, Mlynarovič, Kroták - Paukovček, Belluš, Jabrocký - Sýkora, Takáč, Drábek

Piate stretnutie štvrťfinálovej série začali domáci s odhodlaním rozhodnúť o postupe medzi najlepšie štyri tímy extraligy na svojom ľade. Popradčania nastupovali s nožom na krku s vedomím, že musia v pondelok vyhrať a vynútiť si šiesty duel pod Tatrami. Oba tímy hrali od úvodu aktívne, šance sa striedali na oboch stranách.

V 4. min bol vylúčený domáci kapitán Filip. Šancu otvoriť skóre mal v početnej výhode Lapšanský, dobre strieľal aj Malina, ale Šúrek v bránke Piešťan bol pozorný. Popradčania dostali domácich pod tlak, skórovať mohli Paločko a Takáč, ale okrem presnejšieho zakončenia im chýbalo aj trochu šťastia. Heslo nedáš-dostaneš platilo v 15. minúte.

Najskôr mohol streliť prvý gól Piešťan Samir Saliji, ale sám pred Masalskisom pálil iba do lotyšského gólmana Popradu. Čo sa nepodarilo jemu, vyšlo o minútu neskôr Hamrákovi. Stupka tvrdou strelou od modrej nahodil puk na bránku, Masalskis mal zakrytý výhľad a po teči z hokejky Hamráka sa mohli tešiť domáci z prvého gólu. Piešťany gól povzbudil, šance si vytváral najmä prvý útok Lušňák - Peško - Saliji, ale skóre sa už do konca prvej dvadsaťminútovky nemenilo.

Druhá tretina sa niesla v znamení piešťanského tlaku. Domáci zasypali Masalskisa množstvom striel, Poprad sa počas prvých desiatich minút prostrednej časti hry takmer nedostal zo svojho obranného pásma. Najväčšiu šancu zvýšiť na rozdiel dvoch gólov mali "havrani" počas presilovky v 35. min pri vylúčení Krotáka.

Dobre v obrane však dvakrát zasiahol Lapšanský a skóre sa tak nemenilo ani tentoraz.
Rozhodujúci moment záverečnej dvadsaťminútovky prišiel v 53. min počas presilovej hry pri vylúčení Stalsa. Domáci predviedli výbornú kombinačnú akciu, keď Melichárek stredom prenikol do útočného pásma, prihral na ľavú stranu voľnému Nemcovi a ten našiel pre bránkou Mišuru, ktorý zakončil ukážkové vyšachovanie gólom na 2:0.

Poprad následne vrhol všetky sily do útoku, ale domáci fanúšikovia už začali oslavovať postup do semifinále. Povestným klincom do rakvy bol pre hostí tretí gól Piešťan v 57. min. Po Peškovej prihrávke strieľal Melichárek, trafil však iba žŕdku popradskej bránky. Puk sa ale odrazil k Lušňákovi a ten ho dorazil za bezmocného Masalskisa. Piešťany napokon vyhrali 3:0, celú sériu získali vo svoj prospech v pomere 4:1 a postúpili do semifinále. V súboji o finále sa stretnú s jedným z dvojice HC Košice - HK Nitra.

HC'05 B. Bystrica - HK 36 Skalica (5:0, 0:0, 0:0)
Góly: 8. Rapáč (Lepine, Hudec), 12. Zigo (Bambúch, Martin), 15. Heizer (Kafka), 16. White (Martin, Bambúch), 19. Lunter (Hudec, Rosandič). Rozhodcovia Lokšík, Kubuš - Bednár, Snášel, vylúčení 7:6, presilovky 2:0, v oslabení 0:0, 1705 divákov. Stav série 3:2.

Zostavy:
HC'05 B. Bystrica: Kalemba - Lepine, Saracino, Martin, Bambúch, Rosandič, Macháček - Konečný, White, Rapáč - Kafka, Heizer, Handlovský - Lamper, Hudec, Lunter - Veilleux, Zigo, Matoušek - Kadura

HK 36 Skalica: Lipovský (16. Romančík) - Vyrúbalík, Sloboda, Barák, Trška, Luža, Kozák - Kudrna, Školiak, Obdržálek - Kutálek, Mráz, Šátek - Kropáč, Stieler, Jankovič - Lažo, Mikúš, Preisinger

Päť gólov v sieti Skalice neočakával v prvej tretine ani najväčší optimista. Už v 2. min Obdržálek v presilovke mohol otvoriť skóre, hostia pôsobili bezstarostne, ešte netušiac, aká 'cunami' ich onedlho zmetie. Domáci začali pekne krásne od podlahy už v 2. min, v oslabení síce Handlovský trafil do siete, no aj do posunutej bránky a videorozhodca gól neuznal. Od 8. min sa spustila už dokonalá smršť.

V presilovke otvoril skóre Rapáč po odrazenom puku, o necelé štyri minúty pridal ďalší gól po teči Zigo, v 15. min Heizer zakončil asi najkrajšiu akciu v presilovke, hneď z prvej a z uhla premenil krížnu nahrávku od Kafku na výstavný gól. Tréner hostí Výboh si zobral oddychový čas, len aby zastavil gólostroj 'baranov', no oni sa zahryzli do súpera ako do gurmánskej lahôdky.

V 16. min White tečoval strelu Martina od modrej, s odobrením gólu od videorozhodcu, a vyhnal z bránky Lipovského. Korunu excelentnej prvej tretiny nasadil samostatný nájazd Luntera v 19. min po krásnej kolmici od Hudeca spoza svojej bránky. V druhej tretine tempo upadlo, Skaličania zo seba nič výnimočné nevyžmýkali a mohli byť radi, že neinkasovali po šaciach Veilleuxa, dvakrát Luntera i Hudecovej žŕdke v presilovke v 35. min.

Asi najviac vzruchu nastalo počas bitkárskej vložky Saracina a Preisingera v 38. min, ktorá nasledovala po zranení domáceho Lampera. Nemohúcnosť zakončiť normálne čo len jednu šancu Skaličanov ukázal v 42. min Jankovič, nič nevymysleli ani v následnej presilovke, aj Steler v 48. min len nedôrazne zakončil a diváci si bez obáv mohli zaburácať oslavné piesne. Čisté konto brankára Kalembu zostalo aj v závere, keď Skaličania mali k dispozícii najskôr 43-sekundovú presilovku o dvoch hráčov a v poslednej minúte ešte 56 sekúnd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok