Sporný text o rozvedenej rodine v šlabikári nahradí článok o ceste do Žiliny

TASR
17.3.2014 11:12

V Hupsovom šlabikári Lipka si prváci pri precvičení písmena "ž" od septembra neprečítajú o Žigmundovi, ktorého mamička si vezme za manžela suseda, ale o ceste vlakom do Žiliny.

Sporný text o rozvedenej rodine v šlabikári nahradí článok o ceste do Žiliny
TASR

Nový schválený text je zverejnený na webe vydavateľstva Aitec, ktorý šlabikár vydáva. "Pre školský rok 2013/2014 je nový článok zverejnený na webovej stránke vydavateľstva Aitec. Pri ďalšom vydaní Hupsovho šlabikára Lipka na školský rok 2014/2015 vydavateľstvo novým schváleným textom nahradí pôvodný sporný text aj v tlačenej verzii," povedal pre TASR hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Šéf rezortu Dušan Čaplovič (Smer-SD) rozhodol, že vydavateľstvo musí nahradiť text o Žigmundovi koncom minulého roka po sťažnostiach niektorých rodičov a riaditeľov.

Nový text o cestovaní znie: "Ocko, mama, Žigmund, Žofi a a Žaneta dnes cestujú do Žiliny. Ráno išli pešo na železničnú stanicu. V novinovom stánku si mamička kúpila krížovky. Ocko kúpil každému obložené žemle a žuvačky. Žofka si kúpila časopis o Slovensku. Čítala v ňom o slovenských obciach: Žabokreky, Ždiar a Želiezovce. Žigmund počítal železničné vozne. Žaneta držala mamičku a ocka stále za ruku. Všetci nasadli do vlaku. Do Žiliny prídu o tri hodiny."

Hupsov šlabikár Lipka od septembra vymení za iný 265 škôl. Kým pre školský rok 2013/2014 si ho objednalo 1008 škôl v celkovom náklade 29.320 kusov, v ďalšom školskom roku sa z neho budú učiť prváci v 743 školách. Tie si ho podľa ministerstva školstva objednali v celkovom náklade 20.823 kusov. Vyše 460 škôl bude používať šlabikár od autoriek Kamila Štefeková, Romana Culková a viac ako 770 si objednalo prvácku učebnicu od autoriek Lýdie Virgovičovej a Zuzany Virgovičovej.

Polemiku o šlabikári vlani vyvolala pasáž o chlapcovi Žigmundovi, ktorý žije s mamou sám a ocko si ho bráva cez víkend. "Mamičke býva smutno. Žijeme na prízemí. Nad nami býva ujo Žubajík. Občas pomáha mamičke s vodou alebo so žiarovkou a elektrinou. Pred pol rokom požiadal ujo Žubajík mamičku o ruku. Najprv bola prekvapená. Potom sa potešila," píše sa v šlabikári. Žigmund hovorí, že už to pre neho nebude len ujo Žubajík, ale druhý ocko, keďže sa ožení s jeho mamičkou. "Teraz budem mať ocka aj cez víkend, aj cez týždeň," končí sa text.

Podľa niektorých riaditeľov problémom nebola len spomínaná pasáž. Deti sa v šlabikári stretávajú so škriatkom Hupsom, ktorý je nezbedný. Mnoho situácií v šlabikári má však podľa riaditeľov otvorený koniec. "Akoby vyzývali deti a učiteľov, nech si vyvodia dôsledky. Ale skôr mám pocit, že poukazujú na negatívnu stránku, akoby tá vyhrala. Nevieme, či je toto správne. Deťom by sme skôr mali ukazovať vzory dobrého správania," povedala dávnejšie predsedníčka Združenia samosprávnych škôl Slovenska Alena Petáková. Na sporný text sa podľa nej sťažovali viacerí rodičia. Šéfovi Združenia katolíckych škôl Slovenska Jánovi Horeckému sa zas nepáči, že Hupsov šlabikár Lipka je málo výchovný a otvorené konce podľa neho nechávajú deti v neistote.

Ďalší si zas šlabikár chválili a vraveli, že text o rozvedenej rodine podľa nich odráža realitu a deti z takýchto rodín netreba diskriminovať. "Už deti z materských škôl k nám prichádzajú z rozvedených rodín. Niektoré deti z takýchto rodín sú na tom oveľa lepšie, lebo prežívajú čas s otcom aj s mamou a sú v pokojnom prostredí. Máme naopak také rodiny, ktoré navonok pôsobia, že sú fantastické, ale deti sú vystresované," povedala riaditeľka Základnej školy na Beňovského ul. v bratislavskej Dúbravke Viera Karovičová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok