Moravcová na polceste za londýnskym limitom

TA3, SITA
8.12.2011 17:16

Najúspešnejšia plavkyňa slovenskej histórie Martina Moravcová sa chce kvalifikovať na svoje šieste olympijské hry v kariére, čo sa doteraz nepodarilo nijakému plavcovi.

Moravcová na polceste za londýnskym limitom
TA3

O šiestu účasť na vrcholnom olympijskom podujatí sa usiluje dnes aj 44-ročná Američanka Dara Torresová, obe športovkyne sa môžu zapísať do histórie bazénového plávania. Moravcová má za sebou prvý pokus splniť olympijský limit, na pretekoch US National v Atlante jej však časy na 50 m voľný spôsob 25,27 (A-limit) i 26,15 (B-limit) odolali.

"Mám za sebou dlhú prestávku. Napokon moje účinkovanie v Atlante dopadlo celkom fajn. Som momentálne na polceste. Čas je výsledkom toho, čo som do tréningov vložila. Ešte ma čaká veľký kus práce, aby som splnila limit a nominovala som sa. Uvidíme, či sa mi to podarí. Mám na to zimu a jar. Ak to bude takto pokračovať, budem spokojná. Verím, že prípravu nezabrzdia žiadne zdravotné problémy," uviedla po prílete na Slovensko Martina Moravcová. Piešťanská rodáčka strávi doma vianočné sviatky, ale už 3. januára sa vracia späť do zámoria. Ďalší súťažný štart ju čaká 12. januára v texaskom Austine, kam sa z Dallasu presunie autom.

Moravcová sa v Londýne chce predstaviť v pretekoch v disciplíne na 50 m voľný spôsob, v ktorej však počas aktívnej kariéry nedosiahla veľa víťazných medzinárodných štartov "Nepatrila medzi úspešné. Aj ja sa musím veľa učiť. Šprint sa trénuje inak, moja doterajšia príprava bola skôr všeobecná. Pauza bola pre mňa pridlhá, vždy som bola pretekársky typ. Myslím, že na súťažiach sa viac obrúsim a získam späť ten správny pocit. Chcem mať z plávania radosť a tešiť sa, že už nekontroluje môj život," povedala Moravcová.

Dvojnásobná strieborná medailistka z OH 2000 v Sydney nevylučuje možnosť, že by sa pokúsila o limit aj v inej disciplíne. Znamenalo by to však pozmeniť štýl prípravy. Moravcová si tréningy a snahu dostať sa do Londýna bude v roku 2012 financovať bez štátnych prostriedkov. Na vážnejšiu prípravu je však chýbajú financie, lepšia regenerácia, viac sily. "Zvolila som si túto cestu. Aj v tejto disciplíne som síce dosiahla pár dobrých výsledkov, ale to bolo vďaka tomu, že som trénovala tvrdo stovky. Šprint je o niečom inom, záleží na stotinkách, nesmie sa nič pokaziť, zaváhať. Je to aj pre mňa výzva," tvrdí Moravcová a dopĺňa: "Šanca na inú disciplínu existuje. Záleží na fyzickej natrénovanosti, stovky si vyžadujú iný tréning a iný základ. Za tých pár týždňov to jednoducho nejde. Viem, kde sú moje hranice a možnosti. Už teraz však viem, že situácia, ktorej čelím v príprave, mi to neumožňuje."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok