Rusko vetovalo návrh rezolúcie o kríze na Kryme

TASR TA3
15.3.2014 18:03

Rusko vetovalo dnes na pôde Bezpečnostnej rady OSN Spojenými štátmi navrhovanú rezolúciu o kríze na Kryme. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Rusko vetovalo návrh rezolúcie o kríze na Kryme
SITA

V texte návrhu rezolúcie sa nachádzala výzva všetkým štátom, aby neuznali výsledky nedeľňajšieho referenda, v ktorom môžu voliči rozhodnúť o prípadnom pripojení polostrova k Rusku, alebo jeho zotrvaní ako súčasť Ukrajiny.

Veľvyslanec Ruska pri OSN Vitalij Čurkin počas dnešného osobitného zasadania BR OSN podľa očakávania hlasoval proti návrhu rezolúcie z dielne USA a zablokoval ho napriek tomu, že zaň hlasovalo 13 z 15 členských štátov, píše DPA. Čína sa hlasovania zdržala.

Krymskí voliči sa budú v referende vyjadrovať k dvom otázkam: či sa Krymský polostrov má stať súčasťou Ruska s právami subjektu Ruskej federácie, alebo či sa má obnoviť účinnosť ústavy republiky Krym z roku 1992 a štatút Krymu ako súčasti Ukrajiny.

V súlade s ústavou z roku 1992 je krymská republika súčasťou Ukrajiny a svoje vzťahy s ňou reguluje prostredníctvom dohovorov a zmlúv.

Otázky, ktoré sú predmetom referenda, budú považované za odobrené v prípade kladnej odpovede viac ako 50 percent zúčastnených voličov.

BR OSN (SITA).jpg

Experti Rady Európy potvrdili nezákonnosť referenda na Kryme

Experti Rady Európy (RE) na ústavné právo potvrdili, že referendum o odtrhnutí sa ukrajinského Krymu a jeho pripojení k Rusku bude protiústavné. Deň pred hlasovaním o tom informovala tlačová agentúra Interfax-Ukrajina, ktorá na svojom internetovom portáli cituje vyjadrenie riaditeľa komunikačného odboru RE Daniela Höltgena.

Členovia takzvanej Benátskej komisie sa podľa neho zhodli na odmietavom stanovisku, ktoré by mali definitívne schváliť 21. marca. Höltgen pritom parafrázoval slová rakúskeho ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza, že "navrhované referendum na Kryme nie je demokratické a nie je v súlade s ukrajinskou ústavou".

Preskúmanie zákonnosti referenda na Kryme poradným orgánom RE oznámil počas pondelňajšej návštevy Kyjeva jej generálny tajomník Thorbjorn Jagland. Benátska komisia by mala podľa Jaglanda pripraviť v danej veci "odborný posudok", celoeurópska organizácia je však pripravená Ukrajine pomôcť aj pri vyšetrovaní predošlého krviprelievania v Kyjeve, a to prostredníctvom dohľadu "medzinárodnej rady expertov".

Očakáva sa, že na zasadnutí komisie v Benátkach naplánovanom na 21. a 22. marca sa zúčastní ukrajinský minister spravodlivosti Pavlo Petrenko.


Krym referendum (SITA).jpg

Predsedkyňa volebnej komisie salutuje, naznačuje tak že už je všetko pripravené na nedeľné referendum

Ukrajina obvinila Rusko z vojenskej invázie na územie severne od Krymu

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo dnes preniknutie ruských jednotiek do regiónu susediaceho s Krymom, informovala agentúra DPA.

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že zhruba 80 vojakov, štyri bojové vrtuľníky a tri obrnené vozidlá obsadili dedinu Strelkova v Chersonskej oblasti. Ide o úzky pás ukrajinského územia priliehajúceho ku Krymu zo severu.

Rezort ukrajinskej diplomacie dodal, že situácia vyústila do vojenskej invázie a zároveň požiadal Rusko, aby "okamžite stiahlo svoje vojenské jednotky z ukrajinského územia""Ukrajina si vyhradzuje právo na použitie všetkých nevyhnutných opatrení na zastavenie vojenskej invázie Ruska," citovala agentúra DPA.

Ruské jednotky obsadili stanicu zemného plynu mimo Krymu

Ruské jednotky obsadili distribučnú stanicu zemného plynu v blízkosti Krymu. Podľa agentúry Reuters to uviedol hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Oleh Slobodjan.

Dnešná akcia ruských jednotiek je podľa všetkého ich prvým pohybom mimo Krymu, ktorý majú ruské sily pod kontrolou od konca minulého mesiaca.

Slobodjan pre AP uviedol, že stanicu v obci Strelkova obsadil dnes kontingent zhruba 120 ruských vojakov. Ukrajinské ministerstvo obrany predtým informovalo, že armáda pokus o ruské vniknutie na úzky pás ukrajinského územia priliehajúceho ku Krymu odrazila. Podľa Slobodjana je však táto informácia neaktuálna.

Kvôli Ukrajine nebude studená vojna, myslí si Putinov hovorca

V súvislosti s dianím na Ukrajine nebude studená vojna, povedal dnes podľa agentúry Reuters Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Z celej duše dúfame, že my i naši partneri máme dostatok politickej múdrosti, zmyslu pre politickú realitu na to, aby sme sa vyhli ešte hlbšej konfrontácii - politickej alebo inej - kvôli Ukrajine," povedal Peskov v rozhovore pre televíznu stanicu Ren-TV.

Rusko a Západ sú podľa neho navzájom od seba ekonomicky závislé. Vyslovil tak kritiku na adresu ekonómov, ktorí tvrdia, že Rusko je schopné samoizolácie. "To by bolo nelogické, nerealistické a absurdné v súčasnej dobe, v čase globalizácie, v ére absolútnej vzájomnej ekonomickej závislosti," podotkol Peskov.

"Naším záujmom je rozvíjanie spolupráce, a nechceli by sme, aby to, čo sa deje na Ukrajine, prinieslo opačný efekt,"
dodal Putinov hovorca.

Rozhovor s R. Ondrejcsákom z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok