Parížsky súd vyniesol prvý rozsudok v kauze genocídy v Rwande

TASR
14.3.2014 22:55

Za genocídu a spoluúčasť na zločinoch proti ľudskosti dnes parížsky súd na 25 rokov väzenia odsúdil 54-ročného Pascala Simbikangwu, bývalého tretieho muža v hierarchii rwandskej tajnej služby. Obžaloba preňho žiadala doživotie.

Parížsky súd vyniesol prvý rozsudok v kauze genocídy v Rwande
SITA

Zatiaľ nie je jasné, či sa právnici odsúdeného proti rozsudku odvolajú.

Vo Francúzsku išlo o prvý proces tohto druhu, keď súd potrestal prvého z vládnych predstaviteľov zodpovedných za tri mesiace trvajúcu genocídu a etnické násilnosti v Rwande, ktoré si vyžiadali najmenej pol milióna obetí.

Pascal Simbikangwa, ktorý obvinenia odmietal, sa pred súd dostavil na invalidnom vozíku - je naň odkázaný od roku 1986. Tento 54-ročný muž bol obvinený z podnecovania, organizovania a pomoci v podobe vyzbrojovania milícií, ktoré za 100 dní - od apríla do júla 1994 - zmasakrovali asi 800.000 ľudí.


Simbikangwa vystupoval pred súdom pod menom David Senyamuhara Safari, ktoré používal aj v roku 2008, keď sa ho podarilo zatknúť na francúzskom ostrove Mayotte.


Tento prípad upriamil pozornosť na reakciu Francúzska na správy o genocíde v Rwande a jeho pomalosť pri presadzovaní spravodlivosti v súvislosti s vyhladením viac ako pol milióna ľudí.


Francúzsko malo veľmi tesné väzby na vtedajšieho rwandského prezidenta Juvénala Habyarimanu, príslušníka kmeňa Hutu, ktorý zahynul pri zostrelení jeho lietadla v roku 1994. Jeho smrť spustila odvetu v podobe vraždenia príslušníkov kmeňa Tutsiov a umiernených Hutuov.


Udalosti v Rwande spred 20 rokov sú považované za najrýchlejšie vykonaný zločin genocídy v 20. storočí, uviedla agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok