Košice a Nitra postúpili do semifinále

SITA TA3
13.3.2014 20:16

Favorizované mužstvá Košíc a Nitry zvíťazili aj vo štvrtkových štvrtých zápasoch štvrťfinále Slovnaft play-off najvyššej slovenskej hokejovej súťaže Tipsport extraligy 2013/2014 a postúpili do semifinále.

Košice a Nitra postúpili do semifinále
SITA

HKM Zvolen - HK Nitra 0:2 (0:2, 0:0, 0:0) - konečný výsledok série: 0:4, do semifinále postupuje Nitra
Góly: 15. Piačka (Ordzovenský, Lelkeš), 16. R. Tománek (L. Novák, Ordzovenský) 
Vylúčení: 8:6 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák, M. Novák - Kacej, M. Orolín, 1255 divákov

Zostavy: 
Zvolen: M. Šimko - Juraško, Obšut, Hraško, Safronov, L. Pokovič, J. Hertl, Ťavoda, Pichnarčík - Michal Chovan, Brabenec, A. Podkonický - Koren, Hebar, Martin Ďaloga - Ľ. Zuzin, P. Zuzin, Škvaridlo - Puliš, Čanky, Síkela 
Nitra: Kristan - Nádašdi, Ordzovenský, D. Milo, M. Bača, M. Novák, F. Kuzma, Ďurkech - L. Novák, Stümpel, R. Tománek - J. Ručkay, Miroslav Kováčik, H. Ručkay - Bajtek, T. Chrenko, Martin Segľa - Piačka, Lelkeš, R. Mráz 

Úvodné minúty zápasu patrili domácim hokejistom. Vytvorili si tri gólové príležitosti, ale ani jednu z nich nevyužili. Nitrania aj v tomto stretnutí ťažili z chýb Zvolena. V 15. min sa k odrazenému puku dostal Piačka a otvoril skóre duelu - 0:1. O 33 sekúnd neskôr prišiel aj druhý úder hostí, prihrávku Nováka spoza bránky zužitkoval pri ľavej žŕdke pohotový Tománek - 0:2.

Domáci sa potom snažili o zníženie nepriaznivého stavu - najprv sa ocitol v šanci Brabenec, po ňom mieril do žŕdky Podkonický. Úradujúcemu majstrovi nevyšla ani dvojminútová presilovka o dvoch hráčov, v nej zvonila znovu žŕdka po Obšutovej tečovanej strele.

Na začiatku druhej tretiny sa snažil dostať puk za domáceho brankára Kováčik. Pohrozili aj Zvolenčania, v dobrej šanci sa ocitol Síkela, ale Kristan si poradil s jeho pokusom. V 25. min sa predral Tománek, no trafil iba žŕdku. O tri minúty neskôr fauloval Hertl vo vyloženej šanci Henricha Ručkaya, rozhodca nariadil trestné strieľanie, ktoré nitriansky útočník nepremenil.

V polovici zápasu mali šance aj ´bryndziari´, no Koren a Safronov neuspeli. Potom hrala Nitra minútu v početnej výhode o dvoch, ale chýbala vyložená príležitosť. Tá prišla až v posledných sekundách strednej časti, keď Henrich Ručkay ani na dvakrát neprehodil ležiaceho Šimka.

V treťom dejstve sa domáci snažili zdramatizovať vývoj zápasu. V 43. min sa dostal do dobrej streleckej možnosti Podkonický. Zakončoval až dvakrát podobne ako Ručkay, ale nenašiel recept na Kristana. Hostia v ďalších minútach opäť hrali v početnej výhode, dokonca 76 sekúnd o dvoch hráčov. Výsledkom bola iba žŕdka L. Nováka.

V 52. min mal tretí gól na hokejke J. Ručkay, sám pred Šimkom puk za jeho chrbát neposlal. Hráčom spod Pustého hradu chýbal dôraz v koncovke, pri puku boli o niečo neskôr ako súper a zaslúžene prehrali aj štvrtý štvrťfinálový

MHC Mountfield Martin - HC Košice 3:4 po sam. nájazdoch (0:2, 1:1, 2:0 - 0:0, 0:1) - konečný výsledok série 0:4, do semifinále postúpili Košice
Góly: 27. Kolena (A. Novotný), 42. Matejka (Themár, Kolena), 56. Kolena (Themár) - 13. Sojčík (Češík), 18. R. Jenčík (P. Bartoš, Svatoš), 23. Sojčík (z tr. strieľania), rozhodujúci sam. nájazd P. Bartoš 
Vylúčení: 1:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:1, rozhodovali: J. Konc, T. Orolín - Korba, Rovenský, 2500 divákov 

Zostavy: 
Martin: Dzubina - Tupý, I. Ďatelinka, Brcko, Matejka, A. Novotný, Rusina - Markovič, Galamboš, Važan - Suja, Fujerík, J. Cíger - L. Klíma, Kolena, Themár - Šugár, Díder, Rožník 
Košice: Staňa - Kolba, Klouček, Štrbák, E. Černák, Deyl, Cebák - Bicek, T. Hrnka, M. Bartánus - Svatoš, P. Bartoš, R. Jenčík - Sojčík, Češík, Skalický - Jokeľ, Matúš Chovan, Hinďoš 
Košičania od úvodu pevne kráčali za svojím predsavzatím ukončiť štvrťfinálovú sériu už v Martine.

"Oceliari" v prvej tretine hrali trpezlivo zozadu a spoliehali sa na rýchle protiútoky. V 5. min mohol otvoriť skóre Svatoš, ale Dzubina predviedol kvalitný zákrok, martinský gólman potom zneškodnil aj Češíkovu strelu zblízka. Domáci potvrdili svoju nemohúcnosť v presilovkách.

Dve početné výhody za sebou trestuhodne premrhali a v tretej dokonca inkasovali. Dzubina prihral puk presne na hokejku Češíkovi, ten ho posunul na Sojčíka a bolo 0:1. Lacný gól určil ďalší vývoj prvej tretiny. Otrasení domáci potom inkasovali aj vo vlastnom oslabení. Košičania im ukázali, ako sa premieňajú presilovky. Za 22 sekúnd ich poslal Jenčík do dvojgólového vedenia.

Hneď po prestávke fauloval Tupý v nájazde Sojčíka, a ten nariadené trestné strieľanie rutinérsky premenil - 0:3. V 27. min hostia zle striedali, na modrej čiare zabudli na číhajúceho Kolenu. Martinský útočník bekhendovým blafákom prekonal Staňu - 1:3. "Kosačkám" to dodalo elánu, zvýšili bojovnosť, viac sa tlačili pred Staňu, ale košický gólman potvrdzoval svoju dobrú formu.

Začiatok III. tretiny mali lepší domáci. V 42. min Matejka prepálil Staňu a vrátil Martin do zápasu. Stretnutie potom dostalo nový náboj, domáci sa presvedčili, že zápas ešte nemusí byť stratený. Košičania neustále hrozili a postupne Jokeľ, Bartoš, Sojčík aj Bicek poslali Dzubinovi svoje 'vizitky'. Domáci ukázali efektivitu v koncovke, v 56. min Themár našiel spoza bránky Kolenu a ten vyrovnal - 3:3. V eufórii hrajúci domáci mohli ísť aj do vedenia, ale Cígerov pokus Staňa vyrazil a potom Markovič nestihol puk zasunúť do bránky. Minútu pred tretím klaksónom mal ešte gól na hokejke Suja.

Zápas potom dospel do predĺženia. V ňom bola aktivita na martinských hokejkách, ale rozhodnutie o výsledku zápasu i ukončení celej série priniesol úspešným samostatným nájazdom hosťujúci Bartoš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok