Zastrelili mexického narkobaróna, ktorý mal zahynúť už v decembri 2010

TASR TA3
10.3.2014 06:23

Príslušníci mexickej námornej pechoty zabili v nedeľu ráno pri prestrelke v štáte Michoacán Nazaria Morena Gonzáleza, vodcu mexického drogového kartelu Caballeros Templarios (Templárski rytieri), ktorého vláda vyhlásila za mŕtveho už koncom roka 2010.

Zastrelili mexického narkobaróna, ktorý mal zahynúť už v decembri 2010
SITA

Jeho totožnosť potvrdili na sto percent odtlačky prstov, no uskutočnia sa ešte ďalšie testy, informoval na tlačovej konferencii Tomas Zeron z mexickej generálnej prokuratúry.

Vláda mexického prezidenta Felipeho Calderóna spustila v roku 2006 rozsiahle ťaženie proti drogovým kartelom na celom území krajiny. V decembri 2010 informovala, že Moreno, prezývaný "El Mas Loco" (Najšialenejší), zahynul v prestrelke medzi bezpečnostnými silami a členmi kartelu. Jeho telo sa však nikdy nenašlo.

V januári tohto roku však bezpečnostné zložky dostali anonymné tipy, podľa ktorých Nazario Moreno  nielenže žije, ale naďalej pôsobí na čele zločineckej skupiny zaoberajúcej sa vydieraním, únosmi a ďalšou trestnou činnosťou.


Mexická armáda ho nakoniec vypátrala v horskej dedine Timbuscatio. Keď ho vyzvali, aby sa vzdal, chcel použiť zbraň a bol zastrelený, uviedol hovorca mexickej vlády Alejandro Rubido.


Moreno je jedným zo zakladateľov zločineckého syndikátu La Familia Michoacana, z ktorej sa zrodil kartel Templárski rytieri. Jeho súčasným vodcom je Servando "La Tuta" Gómez. Kartel postupne diverzifikoval svoje činnosti, ktoré zahŕňajú i výrobu metamfetamínu a vydieranie pestovateľov ovocia, výrobcov tortilly a obecných úradníkov. Kartel tiež nezákonne ťaží železnú rudu, ktorú cez tichomorský prístav Lazaro Cardenas vyváža do Číny.


Likvidácia Morena Gonzáleza je ďalším veľkým úspechom pre vládu prezidenta Enriqua Peňu Nieta v boji s mocnými drogovými kartelmi. Vo februári sa podarilo dopadnúť najhľadanejšieho mexického drogového bossa Joaquína Guzmána, prezývaného "El Chapo" (Krpec).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok