Chodorkovskij: Krym by mohol dostať právomoci, aké má v Británii Škótsko

TASR
10.3.2014 06:16

Najlepším riešením krízy na Kryme by bolo, aby dostal od Ukrajiny podobnú autonómiu, akú má Škótsko v rámci Británie, pretože by to oslabilo požiadavky Krymu na úniu s Ruskom, povedal dnes univerzitným študentom v Kyjeve Michail Chodorkovskij.

Chodorkovskij: Krym by mohol dostať právomoci, aké má v Británii Škótsko
SITA

Kritik ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého iba v decembri pustili po desaťročnom pobyte vo väzení na slobodu, uviedol, že "najlepší variant by zrejme bolo, aby Krym zostal ukrajinský, ale s čo možno najširšou autonómiou, napríklad takou, akú má Škótsko vo Veľkej Británii". Citovala ho agentúra Reuters.

Krym už má štatút ukrajinskej autonómnej republiky. Jej predstavitelia vyhlásili na nedeľu referendum o štatúte ukrajinského polostrova, v ktorom majú voliči odpovedať na otázku, či chcú, aby sa Krym pripojil k Ruskej federácii.

Chodorkovskij dnes tiež povedal, že Rusko riskuje, že si "schválením praktík z 19. storočia na riešenie územných sporov" uškodí, a označil sa za verného obhajcu ruských národných i štátnych záujmov. A to vrátane tých, ktoré idú proti separatistickým hnutiam na severnom Kaukaze.


"Vyzývam svojich spoluobčanov, aby bránili zem, ktorá patrí Rusku, vrátane severného Kaukazu, a to aj so zbraňou v ruke," citovala ho agentúra Reuters. "Musím však priznať, že aj ukrajinský národ má tiež toto právo," dodal Chodorkovskij, ktorý sa ponúkol ako sprostredkovateľ pri riešení krymskej krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok