O úrad ukrajinského prezidenta sa bude uchádzať aj líder Pravého sektora

TASR
7.3.2014 13:39

V predčasných prezidentských voľbách, ktoré sa na Ukrajine uskutočnia 25. mája, bude kandidovať aj líder radikálneho hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to dnes oznámil predseda kyjevského štábu hnutia Andrij Tarasenko.

O úrad ukrajinského prezidenta sa bude uchádzať aj líder Pravého sektora
ČTK

Dodal, že Pravý sektor sa chce transformovať na politickú stranu, o čom môže rozhodnúť už ustanovujúci zjazd 15. marca.

Okrem účasti v prezidentskej kampani má Pravý sektor v pláne postaviť svojich kandidátov aj do volieb primátora Kyjeva a do volieb poslancov všetkých miestnych zastupiteľstiev.

"Boj Pravého sektora prechádza z ulice do politickej sféry," vyhlásil Tarasenko. "Zostávame predvojom tejto revolúcie," dodal. "Ľudia, ktorí sú teraz pri moci, stáli po našom boku na barikádach. My chápeme, že bojovať s nimi revolučnými metódami nemá zmysel," spresnil. Súčasne však vyhlásil, že na Ukrajine "nedošlo k nijakej zmene moci, zmenili sa len priezviská". "To je pre nás neprijateľné," zdôraznil.

Tarasenko súčasne uviedol, že Pravý sektor pokračuje v mobilizácii svojich príslušníkov s cieľom odvrátiť možnú agresiu Ruska voči Ukrajine. Avizoval, že ak Kremeľ bude pokračovať v nátlaku, "budeme bojovať, do konca brániť našu vlasť".

Rusko vydalo na Jaroša medzinárodný zatykač a žiada jeho vydanie kvôli podozreniu z podnecovania terorizmu, ktorého sa líder Pravého sektora údajne dopustil, že prostredníctvom vyhlásenia na internete sa s prosbou o pomoc obrátil na vodcu čečenských povstalcov Doku Umarova. Pravý sektor však tvrdí, že Jaroš Umarova o pomoc a podporu nežiadal. Príslušné oznámenie sa na webovej stránke hnutia objavilo po hackerskom útoku, uviedol hovorca hnutia Arťom Skoropadskij. Ukrajina pred niekoľkými dňami oznámila, že Jaroša na vyšetrovanie do Ruska nevydá.

Pravý sektor je voľným združením nacionalistických, krajne pravicových, čiastočne polovojenských organizácií na Ukrajine, ako aj niekoľkých spolkov futbalových hooligans.

Zoskupenie sa sformovalo koncom roku 2013 z už existujúcich organizácií, ktoré sa aktívne zúčastnili na protivládnych demonštráciách v Kyjeve a neskôr i v ďalších mestách, najmä v západnej časti Ukrajiny. Jeho členovia boli radikálnou časťou demonštrantov a zúčastňovali sa násilných stretov či bitiek s policajtmi či príslušníkmi zásahových jednotiek Berkut.

Pokiaľ ide o ideológiu, hnutie spája radikálny ukrajinský nacionalizmus Stepana Banderu, odpor k Rusku, k liberalizmu a globalizácii. Vystupuje aj proti európskej integrácii Ukrajiny - účasťou na nedávnych protestoch, ktoré vypukli kvôli pozastaveniu eurointegrácie Ukrajiny, chcel Pravý sektor dosiahnuť zosadenie vlády a vyvolanie revolúcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok