Klaus: Konfrontácia na Kryme bude zneužitá na pritvrdenie unifikácie Európy

TASR
6.3.2014 10:14

Krymský konflikt vyústi v posilnenie európskej integrácie a Česko na to doplatí, varoval v komentári pre Lidové noviny bývalý český prezident, euroskeptik Václav Klaus. Komentár k Ukrajine napísal spoločne so svojím dlhoročným spolupracovníkom Jiřím Weiglom.

Klaus: Konfrontácia na Kryme bude zneužitá na pritvrdenie unifikácie Európy
ČTK

Exprezident v ňom zopakoval svoj kritický postoj k unifikácii Európy, ktorá je podľa neho v rozpore s českými národnými záujmami.  Pripomenul, že už 21. februára, keď vrcholili protesty na kyjevskom Majdane, v podobnom komentári označil za nezodpovedné živiť ambície radikálov zo západu Ukrajiny o ich možnosti vybrať si medzi Východom a Západom. "Postaviť Ukrajinu pred voľbu Východ či Západ znamená ju rozbiť...," varoval.
"Netušili sme, že sa naše... obavy potvrdia tak rýchlo, iba za desať dní," citovali Lidovky z vyhlásenia inštitútu Václava Klausa.

Za obeť ukrajinského konfliktu označil najmä samotných obyvateľov krajiny.

Zdôraznil však, že "zvyšovanie napätia v Európe a vo svete, návrat rétoriky studenej vojny či pohyby armád" nezostanú bez následkov. "Atmosféra konfrontácie, ohrozenia a strachu bude rýchlo zneužitá k výraznému pritvrdeniu európskej unifikácie a k urýchlenému vytváraniu z centra riadeného európskeho superštátu. To je proti našim národným záujmom, a preto aj my sme a budeme obeťou dnešnej situácie na Ukrajine a toho, čo ju vyvolalo," citovali Klausa Lidové noviny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok