Ak sa Škótsko oddelí, bude treba zmeniť britskú vlajku

SITA
3.3.2014 14:54

Osemnásteho septembra rozhodnú Škóti v referende o svojej samostatnosti. Zatiaľ, čo sa už dlhší čas hovorí o politických a ekonomických následkoch odtrhnutia sa od Británie, teraz sa dostala na povrch aj otázka britskej vlajky známej pod menom Union Jack.

Ak sa Škótsko oddelí, bude treba zmeniť britskú vlajku
SITA

Mnohí experti tvrdia, že po odchode Škótska vlajku nebude treba meniť, keďže jej výzor nie je nikde uzákonený, uvádza v pondelok rakúsky denník Der Standard.

Union Jack existuje vo svojej terajšej podobe od roku 1801, je to vlajka prezentujúca Anglicko, Írsko a Škótsko, Wales na vlajke nikdy nebol zastúpený. Na vlajke je anglický červený kríž na bielom podklade, škótsky biely kríž na modrom podklade a írsky červený kríž. Keďže aj v samostatnom Škótsku bude na čele štátu kráľovná, je možné, že vlajka zostane nezmenená. Buckinghamský palác o veci nevie rozhodnúť a preto problém posunul na ministerstvo kultúry, ktoré sa zasa podľa BBC obrátilo na úrad premiéra. Keďže však výmena vlajky by stála veľkú sumu peňazí, je možné, že všetko zostane po starom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok