Koncern Mattel plánuje kúpiť Mega Brands, konkurenta dánskeho Lega

TASR
28.2.2014 20:47

Americká spoločnosť Mattel, najväčší výrobca hračiek na svete, podala ponuku na prevzatie kanadskej hračkárskej spoločnosti Mega Brands. Tá je po dánskej firme Lego svetovou dvojkou vo výrobe stavebníc. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Koncern Mattel plánuje kúpiť Mega Brands, konkurenta dánskeho Lega
SITA

Za firmu sídliacu v Montreale ponúkol Mattel 460 miliónov USD (333,02 milióna eur) vrátane dlhu. Dôvodom kroku amerického hračkárskeho gigantu je expandovať v segmente stavebníc. Ten je v súčasnosti úspešnejší než akčné figúrky, bábiky či hračky pre deti predškolského veku, čo sú hlavné produkty tak firmy Mattel, ako aj ďalšej americkej spoločnosti Hasbro. Práve dopyt po stavebniciach v posledných troch rokoch rastie.

Výsledkom je, že na stagnujúcom trhu s hračkami sa dánskej spoločnosti Lego stále darí a za minulý rok oznámila rast tržieb o 10 %. Pre porovnanie, tržby firmy Mattel v minulom roku vzrástli len o 1 % a firmy Hasbro stagnovali.

Kanadská spoločnosť Mega Brands, ktorá vznikla v roku 1967, je priamym konkurentom Lega, takže Mattel môže získať omnoho väčší trh v rýchlorastúcom segmente. Výkonný riaditeľ Mattelu Bryan Stockton pre analytikov dnes povedal, že centrálu Mega Brands chce firma ponechať v Montreale a zároveň poskytnúť investície do rozšírenia výroby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok