Úrad pre správu Panamského prieplavu sa dohodol s konzorciom

TASR
28.2.2014 08:36

Úrad pre správu Panamského prieplavu (ACP) sa dohodol s európskym stavebným konzorciom, ktoré realizuje rozšírenie tohto komerčného dopravného kanálu, na ukončení sporov ohľadom 1,6 miliardového prekročenia nákladov. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Úrad pre správu Panamského prieplavu sa dohodol s konzorciom
SITA

Štvrtkové vyhlásenie riaditeľa ACP Jorga Luísa Quijana prišlo týždeň po tom, ako sa obnovili práce na projekte. Konzorcium ich predtým zastavilo na dva týždne. Vo vyhlásení sa ďalej hovorí, že dohoda sa ešte musí preskúmať a podpísať.

Podľa zmluvy by sa rozšírenie plavebnej cesty, ktorá spája Atlantický a Tichý oceán, malo dokončiť v decembri budúceho roka. ACP a konzorcium do projektu investujú individuálne po 100 miliónov dolárov. Rozšírenie prieplavu za 5,25 miliardy dolárov umožní jeho využívanie mimoriadne veľkým tankerom a nákladným lodiam.

Konzorcium pozostáva zo španielskej stavebnej spoločností Sacyr Vallehermoso, talianskej Impregilo, belgickej Jan De Nul a domácej Constructora Urbana SA. Masívne prekročenie nákladov spôsobili neočakávané problémy s kvalitou materiálov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok