Rusi priznali možné inhalovanie xenónu

SITA
26.2.2014 15:57

Ruskí športovci dlhodobo inhalovali xenón, vďaka čomu mohli dosahovať lepšie výsledky. Inhalovanie môže mať za následok zvýšené vylučovanie hormónu erythropoetínu (EPO) a tím posilnenie činnosti organizmu.

Rusi priznali možné inhalovanie xenónu
SITA/AP

"Xenón nie je nelegálny. Je možné, že naši športovci používali inhalátory. Nie je však na tom nič zlé," zareagoval v ruských médiách na správy o inhalovaní xenónu v nemeckých médiách šéf Štátnej zdravotno-biologickej agentúry Ruska (FMBA) Vladimír Uiba.

Nemecká televízia WDR informovala vo svojej správe o systematickej forme dopingu, ktorá sa však zatiaľ nedá dokázať. Ruskí športovci mali xenón vdychovať vo vysoko koncentrovanej podobe ako súčasť tzv. kyslíkových koktejlov.

Xenón patrí do skupiny vzácnych plynov, ktorých využitie v praxi je rôznorodé. Či ide v skutočnosti o premyslenú formu dopingu, ktorá nezanecháva po sebe stopy, je diskutabilné. WDR sa vo svojej správe odvoláva na štúdie nezávislých odborníkov zo zahraničia. Tí tvrdia, že Rusi si týmto spôsobom pomáhajú k zvýšeniu výkonnosti už niekoľko rokov. "Až 70 percent ruských medailistov z OH v Aténach 2004 a ZOH v Turíne 2006 si vdychovaním vzácneho plynu pomáhalo k zvýšeniu výkonnosti. Boli medzi nimi biatlonisti, bežci na lyžiach aj rýchlokorčuliari," píše Die Welt. Zároveň dodáva, že Rusi zrejme už dávno zistili spôsob, ako dostať EPO do svojho organizmu bez toho, aby boli vystavení riziku dopingového odhalenia.

"Držíme sa princípu nevyužívať žiadne látky alebo metódy, ktoré zakazuje Svetová antidopingová agentúra. Nepoužívame nič, čo je nelegálne, škodlivé a má nejaké vedľajšie účinky," uviedol Uiba. Svetová antidopingová agentúra sa bude zisteniami o zneužívaní inhalácie xenónu zaoberať v najbližšom čase. Informácie zverejnili Spiegel a R-Sport.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok