Putin nariadil test bojovej pripravenosti vojsk na západe Ruska

TASR
26.2.2014 15:07

Ruský prezident Vladimir Putin neočakávane nariadil test bojovej pripravenosti vojsk v strednej a západnej časti krajiny. Oznámil to dnes minister obrany Sergej Šojgu, ktorého citovali ruské tlačové agentúry.

Putin nariadil test bojovej pripravenosti vojsk na západe Ruska
SITA CTK

"V súlade s nariadením prezidenta Ruskej federácie sily Západného vojenského okruhu boli uvedené do pohotovosti o 14.00 h (moskovského času; 11.00 h SEČ)," citovala agentúra Interfax vyjadrenie ruského šéfa rezortu obrany.

Podľa ministra bude test vykonaný v dvoch fázach a skončí sa 3. marca. Zapoja sa do neho aj niektoré jednotky rozmiestnené v strednej časti Ruska.

Nie je jasné, či skúška súvisí so súčasnou napätou politickou situáciou na Ukrajine, s ktorou susedí územie Západného vojenského okruhu. Oznámenie ruského ministra však žiadnu zmienku o Ukrajine neobsahuje.
Podľa agentúry Reuters Putin od svojho návratu do Kremľa v roku 2012 neočakávane nariadil už viacero podobných testov v rôznych častiach Ruska. Agentúra však naznačuje jasnú súvislosť Putinovho nariadenia s aktuálnymi ukrajinskými udalosťami.

rusko.jpg

Rusko zapezpečuje flotilu

Rusko podniká opatrenia na zaistenie bezpečnosti zariadení a zbraní svojej flotily vojenských lodí, ktoré majú hlavnú základňu pri pobreží polostrova Krym v Čiernom mori, na juhu Ukrajiny. Informoval o tom dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorého citovali tlačové agentúry RIA Novosti a Reuters.

"Pozorne sledujeme, čo sa deje na Kryme, čo sa deje okolo flotily v Čiernom mori," povedal Šojgu. "Podnikáme opatrenia zaručujúce bezpečnosť zariadení, infraštruktúry a arzenálov Čiernomorskej flotily," spresnil minister, ale konkrétne podrobnosti neuviedol.

Čiernomorský polostrov Krym administratívne pripojil k Ukrajine v roku 1954 vtedajší sovietsky vodca Nikita Chruščov. Krym je jedinou časťou Ukrajiny, kde tvoria väčšinu obyvateľstva etnickí Rusi a v súčasnosti je hlavnou baštou odporu voči Majdanu. Nové vedenie Ukrajiny vyjadruje obavy zo súčasných separatistických tendencii na Kryme.

V krymskom prístave Sevastopol sídli aj časť ruskej čiernomorskej flotily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok