Slovan do jari s cieľom obhájiť double

TA3 SITA
26.2.2014 15:04

Futbalový klub ŠK Slovan Bratislava myslí v tejto sezóne opäť na najvyššie méty, zástupcovia "belasých" to jednoznačne deklarovali na stredajšej tlačovej konferencii pred začiatkom jarnej časti sezóny 2013/2014.

"Po jeseni sme skončili v tabuľke Corgoň ligy na prvom mieste so šesťbodovým náskokom pred Trenčínom, ďalšie dva tímy v poradí Ružomberok a Senica majú na nás odstup 11 bodov. Líderskú priečku by sme chceli obhájiť. Sme aj v semifinále domáceho pohára Slovnaft Cupu proti Senici, chceme postúpiť do finále a aj v ňom uspieť," uviedol o ambíciách klubu generálny riaditeľ ŠK Slovan Petr Kašpar.

Podľa slov poradcu s rozšírenými kompetenciami Dušana Galisa, ktorý vedie bratislavské mužstvo spolu s Jozefom Valovičom, je síce zisk double tak ako sa to podarilo Slovanu v uplynulom ročníku tiež významný, ale až tak veľa neznamená. "V dnešných časoch je oveľa dôležitejšia Európa a pôsobenie v jej súťažiach. Nechcem samozrejme znevažovať či dehonestovať slovenskú ligu či Slovenský pohár, vyhrať titul je určite úspech. Kredit mužstva a hráčov sa však zvyšuje predovšetkým na európskej scéne. Čo z toho, že získate prvenstvo v domácej súťaži a potom ste vyradení v prvom či druhom predkole Ligy majstrov alebo Európskej ligy UEFA, to je o ničom," uviedol D. Galis.

"Belasí" cez zimu absolvovali dve sústredenia: v januári kondičné vo Vysokých Tatrách, vo februári skôr s herným zameraním v Turecku. "Urobili sme všetko, aby sme boli na jarnú časť súťaže dobre pripravení. Máme dobré mužstvo, všetci zaberali naplno, musím tím pochváliť. Na druhej strane sa každý bude chcieť na Slovan vytiahnuť, to bývalo a bude vždy. Musíme byť obozretní a nič neponechať na náhodu," skonštatoval Dušan Galis, ktorý sa vyjadril aj na adresu útočníka z Trinidadu a Tobaga Lestera Peltiera. Ten nedostával veľa príležitostí na jeseň, v príprave však bol najlepším strelcom s 5 gólmi. "Lester nedával futbalu toľko, ako by sa patrilo, mal trochu problémy aj so životosprávou. Chcel ísť do Anglicka, nijaká konkrétna ponuka na jeho meno však neprišla. Legionár by mal byť lepší ako domáci hráč, v prípade Peltiera to tak nebolo. Porozprávali sme sa však s ním a počas zimnej prípravy nastalo u neho zlepšenie. Lester a rovnako aj Seydouba Soumah pochopili, že len dobré výkony v klube im môžu pomôcť a zaručiť odchod do futbalovo vyspelejšej krajiny," skonštatoval D. Galis.

Tréner Slovana Jozef Valovič by rád privítal väčší počet divákov na Pasienkoch. "Na to potrebujeme hrať pekný, ľúbivý a ofenzívny futbal, ktorý by ich zaujal. Máme na to typy hráčov, hoci momentálne nemôžeme počítať na hrote s Vittekom či Fořtom. Robiť futbal bez divákov nie je dobré. Šesťsto či sedemsto priaznivcov v hľadisku je aj pre samotných hráčov málo motivujúce. Verím, že ich atraktívnym herným prejavom prilákame na tribúny," poznamenal J. Valovič. 

Optimistom bol kapitán mužstva a so 4 gólmi druhý najlepší strelec v zimnej príprave Igor Žofčák. "Dúfam, že mužstvu pomôžem, aj úspešne zvládnutou koncovkou. Všetko sa však ukáže až v majstrovských zápasoch. Príprava bola dobrá, verím, že všetko zvládneme k spokojnosti nás i fanúšikov," povedal skúsený 30-ročný stredopoliar s reprezentačnými skúsenosťami. Žofčákovi a spol. sa darilo v prípravných zápasoch: z 12 duelov vyhrali osem, dva remizovali a dvakrát prehrali pri aktívnom skóre 26:12.

V kádri Slovana nastali určité zmeny. Do 26-členného zverejneného menoslovu (2 brankári + 24 hráčov) sa dostali po návrate z hosťovaní brankár Dušan Perniš a hráči Tomáš Bagi, Dávid Hudák a Ákos Szarka. Naopak, v kolónke odchodov figurujú "oficiálne" len dvaja hráči: Facundo Serra (ukončenie spolupráce) a Erik Čikoš (hosťovanie do konca sezóny v škótskom klubu Ross County). "Z tohto kádra by ešte dvaja hráči mali odísť na hosťovanie. Pokiaľ ide o Putnockého, na Matúša prišli rôzne ponuky. Verím, že mu nájdeme klub, kde pôjde na hosťovanie s prípadnou opciou," podotkol generálny riaditeľ ŠK Slovan Petr Kašpar.

V tábore Slovana sú smutní zo súčasného zdravotného stavu hráčov, ktorých nebudú mať k dispozícii hneď v sobotňajšom úvodnom ligovom vystúpení na jar proti Dukle Banská Bystrica. "Milinkovič sa zranil pri pokluse v Tatrách, do dvoch týždňov by mal byť v poriadku. Robo Vittek si podvrtol členok v Turecku, má dlahu, tiež to chce nejaký čas. Proti Dukle nemôže hrať ani Gorosito, pretože má trest za štyri žlté karty. Zdravotný stav Fořta (zo zostavy ho vyradila pľúcna embólia, pozn.) je v rukách lekárov - odborníkov," vyjadril sa na túto tému Dušan Galis, ktorého na margo 30-ročného českého útočníka doplnil Petr Kašpar: "Pavel Fořt nedostal pečiatku z telovýchovného lekárstva, svoj zdravotný stav bude konzultovať v Prahe. Určite bude mužstvu chýbať."


Zmeny v kádri ŠK Slovan Bratislava pred jarnou časťou sezóny 2013/2014:
Príchody: Dušan Perniš (FC Nitra - návrat z hosťovania), Tomáš Bagi (FC Nitra - návrat z hosťovania), Dávid Hudák (FK DAC 1904 Dunajská Streda - návrat z hosťovania), Ákos Szarka (FK DAC 1904 Dunajská Streda - návrat z hosťovania)
Odchody: Erik Čikoš (Ross County/Škót. - hosťovanie do konca sezóny 2013/2014), Facundo Serra (ukončenie spolupráce) 
Káder ŠK Slovan Bratislava pre jarnú časť sezóny 2013/2014:
Brankári: Dušan Perniš, Martin Polaček
Obrancovia: Mamadou Bagayoko (Pobr. Slon.), Nicolás Gorosito (Arg.), Dávid Hudák, Miloš Josimov (Srb.), Kristián Kolčák, Branislav Niňaj, Martin Vrablec
Stredopoliari: Tomáš Bagi, Lukáš Gašparovič, Erik Grendel, Matej Jakúbek, Jiří Kladrubský (ČR), Viktor Miklós, Marko Milinkovič (Srb.), Seydouba Soumah (Guinea), Igor Žofčák, Filip Hlohovský
Útočníci: Karol Mészáros, Juraj Halenár, Pavel Fořt (ČR), Róbert Matejka, Lester Peltier (Trin. a Tob.), Ákos Szarka, Róbert Vittek
Realizačný tím A-mužstva ŠK Slovan Bratislava:
Poradca s rozšírenými kompetenciami: Dušan Galis
Tréner: Jozef Valovič
Asistenti trénera: Jozef Kontír, Peter Boďo
Tréner brankárov: Miroslav König
Vedúci mužstva: Ján Švehlík
Lekári: Ján Grňa, Ladislav Pavlovič, Richard Reis
Fyzioterapeut: Jiří Jurza
Maséri: Viliam Kalman, Lukáš Horváth
Kustódi: Ján Beniak, Peter Pavlovič

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok