Hokejisti Fínska bronzoví, Selänne s medailami zo štyroch olympiád

TASR
22.2.2014 18:47

Hokejisti Fínska zvíťazili v sobotňajšom stretnutí o 3. miesto na ZOH v Soči nad USA 5:0 a získali bronzové medaily. Výber "Suomi" rozhodol o svojom triumfe v druhej tretine, keď v rozpätí 11 sekúnd skórovali Teemu Selänne a Jussi Jokinen.

Hokejisti Fínska bronzoví, Selänne s medailami zo štyroch olympiád
SITA

V záverečnej časti hry severania ešte pridali tri góly a z posledných šiestich účastí na ZOH sa po piatykrát umiestnili na stupňoch víťazov. Fínsky kapitán Selänne sa stal iba šiestym hráčom v histórii, ktorý má po sobote na svojom konte medaily zo štyroch olympiád.

O 3. miesto - výsledok:

USA - Fínsko 0:5 (0:0, 0:2, 0:3)

Góly: 22. Selänne (Granlund, Korpikoski), 22. J. Jokinen (Lehterä, Kontiola), 47. Hietanen (Ruutu, Lepisto), 50. Selänne (Granlund, Korpikoski), 54. Määttä (Lehterä). Rozhodovali: Peel (USA), Olenin (Rus.) - Carlson (Kan.), Dedioulia (Bielorus.), vylúčení: 6:2, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0.

zostavy:

USA: Quick - Suter, McDonagh, Orpik, Carlson, Fowler, Shattenkirk, Faulk - Kane, Kesler, Parise - Callahan, Backes, Brown - Kessel, Pavelski, van Riemsdyk - Oshie, Šťastný, Pacioretty - Wheeler

Fínsko: Rask - Timonen, Vatanen, Määttä, Salo, Lepistö, Hietanen, Väänänen, Kukkonen - Selänne, Granlund, Korpikoski - Komarov, O. Jokinen, Ruutu - Lehterä, Kontiola, J. Jokinen - Salminen, Immonen, Pihlström

Do bránky Fínska sa po jednozápasovej absencii vrátil Rask, tréner Westerlund po zranení Aaltonena premiešal aj ofenzívne formácie, keď do prvého útoku k Selännemu a Granlundovi zaradil Korpikoskiho. Začiatok duelu bol opatrný, na oboch mužstvách bolo vidieť sklamanie zo semifinálových prehier. Otvoriť skóre mohli pri vylúčení Selänneho Američania, ale pokusy Kessela a van Riemsdyka kryl Rask. V 7. minúte mali blízko ku gólu Fíni. Závar pred bránkou USA mal na svedomí tretí útok "Suomi", už prekonaného gólmana Quicka zastúpil na čiare útočník Kesler, ktorý telom zblokoval gólovú šancu Jussiho Jokinena. Následne mohol po krížnej prihrávke od Vatanena skórovať Selänne, ale Quick sa stihol premiestniť k pravej žrdi a jeho pokus zlikvidovať. V 14. min odrazil zlomenú hokejku Timonen priamo do Keslera, ktorý sa v tom momente dostával do šance na pravom krídle a rozhodcovia nariadili trestné strieľanie. Na starosť si ho zobral Kane, jeho kľučku do bekhendu však Rask vystihol. Druhú veľkú šancu Američanov v krátkom slede mal Pacioretty, ale v samostatnom nájazde prestrelil fínsku bránku.

K rozhodujúcemu momentu celého duelu prišlo v úvode druhej časti hry. V 22. min hráči USA chybovali počas rozohrávky v strednom pásme, Granlund našiel na ľavom krídle Selänneho a ten bekhendom prekonal Quicka. Na rozdiel dvoch gólov zvýšil už o 11 sekúnd neskôr Jussi Jokinen, ktorý využil ďalšie zaváhanie súpera na obrannej modrej čiare a po spolupráci s Lehteräom kapituloval Quick po druhý raz. Američania mohli znížiť v 27. min, keď unikajúcemu Kaneovi seknutím zlomil hokejku Komarov a arbitri nariadili ďalšie trestné strieľanie. Kane však neuspel proti Raskovi ani tentoraz, jeho prudká strela trafila iba ľavú žŕdku. Hráči USA následne zatlačili súpera, vytvorili si niekoľko dobrých príležitostí, ale v koncovke im chýbala presnosť i potrebná dávka šťastia.

Strelecká impotencia Američanov pokračovala aj v tretej tretine, k čomu viacerými dobrými zákrokmi pomohol vždy pozorný Rask. Klincom do rakvy USA bol tretí gól v 47. min, ktorý presnou strelou od modrej vsietil obranca Hietanen. Američania následne rezignovali, čo využili severania na zvýšenie náskoku. Po ďalšej skvelej spolupráci s o 22 rokov mladším Granlundom sa po druhý raz v zápase presadil veterán Selänne, skóre na konečných 5:0 uzavrel v 54. min Määttä.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok