Janukovyč a opoziční predáci podpísali dohodu o ukončení krízy

TA3 SITA TASR
21.2.2014 07:17

Prezident Viktor Janukovyč a lídri opozície podpísali dohodu o ukončení krízy, ktorú sprostredkovala Európska únia. Krajinu čakajú aj predčasné prezidentské voľby. Kyjev vytvorí vládu národnej jednoty, v ktorej bude mať zastúpenie aj opozícia.

Ukraine_Protest-d12a5b40af66434db3276d0bb22d2e94.JPEG

Janukovyč vyhlásil štátny smútok, Pravý sektor chystá akciu, ak neodstúpi

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyhlásil na 22. a 23. februára štátny smútok za obete masových demonštrácii v krajine, informovala agentúra ITAR-TASS.

Počas víkendu budú štátne vlajky spustené na pol žrde, zrušené sú zábavné a športové podujatia a zmení sa aj obsah rozhlasových a televíznych programov.

Predstaviteľ radikálneho hnutia Pravý sektor v tejto súvislosti na Námestí nezávislosti v Kyjeve dnes večer pred demonštrantmi oznámil, že ak Janukovyč do sobotňajšej desiatej hodiny rannej miestneho času neodstúpi, bude čeliť útoku. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC.


Hlavné body dohody medzi opozíciou a prezidentom

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a zástupcovia tamojšej opozície podpísali v piatok prelomovú dohodu na ukončenie krízy, ktorú sprostredkovali európski ministri zahraničia. Prvé body dohody už boli dokonca splnené. Parlament totiž odhlasoval zmenu ústavy do podoby spred roka 2004 a značne tak oslabil právomoci prezidenta a posilnil právomoci parlamentu. Ústavné zmeny, ktoré presne vymedzia právomoci hlavy štátu, vlády a zákonodarného zboru, majú byť podľa dohody ukončené do septembra tohto roku.

Ďalším dôležitým bodom je vytvorenie novej prechodnej koaličnej vlády do desiatich dní od podpisu dohody. Prezidentské voľby sa budú konať po prijatí novej ústavy a po zmene volebného zákona, no nie neskôr než v decembri 2014. Presný termín stanovený nebol.

Dohoda tiež hovorí o vyšetrení násilností, pri ktorých prišli o život desiatky ľudí. Vyšetrovanie sa uskutoční pod dohľadom vládnych orgánov, opozície ako aj Rady Európy.

Ukrajinské úrady podľa znenia dohody nevyhlásia výnimočný stav a obe strany sa zdržia násilia. Nelegálne zbrane majú byť do 24 hodín odovzdané úradom ministerstva vnútra. Splnená bola aj ďalšia podmienka, keď parlament schválil už tretiu, tentokrát bezpodmienečnú amnestiu pre všetkých zadržaných počas najnovších nepokojov. Obe strany sa tiež zaväzujú, že sa stiahnu z verejných a úradných budov a prestanú blokovať cesty či námestia. Bezpečnostné sily budú nasadené výlučne na fyzickú ochranu verejných budov.

Podľa viacerých správ mnohí protestujúci a aktivisti s dohodou nie sú spokojní a už vyhlásili, že z Majdanu neodídu. Neakceptuje ju ani radikálny Pravý sektor, ktorý trvá na okamžitom odstúpení Janukovyča a úplnej zmene režimu.

ukrajinský parlament (SITA).jpg

Schválili návrat k ústave z roku 2004

Ukrajinský parlament dnes schválil návrat k ústave z roku 2004 a amnestiu pre všetkých zadržaných či obvinených demonštrantov. Ide o súčasť Bruselom sprostredkovanej dohody, ktorú dnes podpísal prezident Viktor Janukovyč so zástupcami opozície. Podľa britskej spravodajskej stanice BBC hlasovalo za návrat k ústave, ktorá výrazne obmedzuje prezidentské právomoci, 386 poslancov Verchovnej rady, jeden sa zdržal. Na schválenie dokumentu bola potrebná ústavná väčšina - viac ako 300 hlasov. Janukovyč zmenil ústavu v roku 2010, aby si zabezpečil viac právomocí. Poslanci podľa agentúry Reuters odhlasovali aj bezpodmienečnú amnestiu pre všetkých ľudí, ktorých úrady zadržali alebo obvinili v súvislosti s protivládnymi protestmi.

Rozhovor s Martinom Dorazínom, spravodajcom Českého rozhlasu v Kyjeve

V uliciach Kyjeva stále stoja poľné kuchyne a provizórne ošetrovne

Rada Majdanu súhlasí s podpísaním dohody, ale dala si podmienky

Líder opozičnej strany Sloboda Oleh Ťahnybok spresnil, že Rada Majdanu podporila podpísanie dohody s vedením krajiny za podmienky, že členom dočasnej vlády nebude súčasný minister vnútra Vitalij Zacharčenko a funkciu nebude zastávať ani súčasný generálny prokurátor Viktor Pšonka. Informovala o tom agentúra Interfax s tým, že Ťahnybok uviedol, že dohoda ešte nebola podpísaná.

Predseda parlamentu poslal rodinu preč

Predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak poslal svoju rodinu vo štvrtok do Budapešti, citovala agentúra MTI ukrajinský spravodajský server zn.ua s odvolaním sa na informácie z kyjevských letiskových zdrojov. Rybak zostal v Kyjeve, jeho rodina opustila ukrajinské hlavné mesto letom z medzinárodného letiska Žuľany, uviedol server. VIP salón letiska je podľa Zn.ua plný cestujúcich čakajúcich na odlet. Medzi nimi bol vo štvrtok prvý podpredseda parlamentu Ihor Kaletnik a minister pre dane Oleksandr Klymenko; obaja cestovali s množstvom batožiny.

Ukrajina protesty opozícia (SITA).jpg

Ľvovskí policajti prišli chrániť ľudí na Majdan

Na ochranu ľudí zhromaždených na kyjevskom Námestí nezávislosti prišlo zo západoukrajinského Ľvova asi 50 policajtov. Informovala o tom agentúra UNIAN s tým, že policajti chcú tvoriť "nárazníkovú zónu" medzi demonštrantami a zásahovými jednotkami Berkut a sú odhodlaní reagovať na každý výstrel "smerom k národu". Veliteľ prebehnutých policajtov zdôraznil, že neuznávajú prezidenta Viktora Janukovyča. Spresnil, že nadriadený policajný generál na správu, že prechádzajú na stranu demonštrantov, reagoval vyhrážkami. Dodal, že jeho muži prišli na Majdan, aby "predišli násiliu a bránili pokojnú demonštráciu občanov za ich práva a slobody", a vyjadril nádej, že ich príklad budú nasledovať "všetci normálni policajti z celej Ukrajiny". Odporcovia ukrajinskej vlády v stredu v Ľvove vyhlásili politickú autonómiu. Regionálny parlament tam odsúdil vládu prezidenta Viktora Janukovyča za "otvorenú vojnu" proti demonštrantom v Kyjeve. Vyhlásil, že preberá na svoje plecia miestnu výkonnú moc.

Demonštranti prepustili policajtov

Ukrajinské ministerstvo vnútra dnes potvrdilo, že opoziční demonštranti v noci nadnes prepustili na slobodu niekoľko desiatok policajtov, ktorých zajali vo štvrtok počas útoku radikálnych aktivistov na Námestí nezávislosti.
Z námestia skupinu asi 70 príslušníkov vojsk ministerstva vnútra vyviedla do bezpečia domobrana Majdanu, ktorá ich tak ochránila pred útokmi radikálov - tí boli nútení obmedziť sa len na slovné útoky, informovala agentúra Interfax. Podľa poslanca ukrajinského parlamentu Petra Porošenka by vojaci mali dnes opustiť Kyjev a vrátiť sa do svojich posádok v regiónoch.

Vo štvrtok dopoludnia sa v ukrajinských médiách objavili správy, že opozičným aktivistom sa dobrovoľne vzdalo asi 60 príslušníkov vojsk ministerstva vnútra. Neskôr ich rezort oznámil, že sa nevzdali, ale "boli zajatí extrémistami".

Rozhodnutie o oslobodení zadržiavaných policajtov bolo Majdanom kolektívne prijaté v noci nadnes po tom, ako parlament prijal uznesenie o zákaze použitia zbraní proti demonštrantom, stiahnutí vojakov a polície a ukončení protiteroristickej operácie.

Vladimir Kličko (SITA).jpg

Vladimir Kličko je šokovaný obeťami na Ukrajine

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč musí odstúpiť ešte predtým, než v krajine vypukne občianska vojna. Podľa agentúry AP to vo štvrtok povedal Vladimir Kličko, boxerský šampión v ťažkej váhe a brat jedného zo súčasných ukrajinských opozičných lídrov Vitalija Klička.

Vladimir Kličko vyjadril šok a odpor v súvislosti s počtom obetí, ktoré si doposiaľ vyžiadala vlna násilia na Ukrajine. Podľa neho sa situácia v štáte v dôsledku provokácií zo strany vlády vymkla spod kontroly.
"Môj vlastný ľud sa navzájom zabíja. Je to horšie ako zlý sen," povedal Kličko v rozhovore pre AP z nemeckého Hamburgu.

"Nie som schopný slova. Nemôžem uveriť tomu, že sa niečo také v mojej krajine deje," dodal.
Vladimir Kličko navštívil Kyjev minulý mesiac, keď boli demonštrácie ešte relatívne pokojné. Brat opozičného lídra Vitalija obvinil ukrajinského prezidenta Janukovyča zo zodpovednosti za násilie, ktoré zároveň prirovnal k najhorším činom diktátorov z minulosti.

"Správa sa ako terorista... Ak bude pokračovať v tom, čo robí, definitívne pôjde po stopách (zosnulého líbyjského vodcu Muammara) Kaddáfího," uviedol Vladimir Kličko, ktorý sa v Hamburgu pripravuje na aprílovú obhajobu titulu. Jeho brat Vitalij Kličko je tiež šampión v ťažkej váhe, vlani však rezignoval na titul, aby sa plne mohol venovať politike na Ukrajine.

Vladimir Kličko ocenil ukrajinskú zjazdárku Bohdanu Macockú, ktorá odišla zo zimnej olympiády v Soči na protest proti zásahom ukrajinskej vláde. Ďalší olympionici by si mali nájsť vlastný spôsob, aký postoj k tomu zaujmú, dodal.


Rezignoval námestník náčelníka generálneho štábu armády

Námestník náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády generálporučík Jury Dumansky podal dnes demisiu na protest proti zapojeniu sa armády do konflikru v krajine. S odvolaním sa na ukrajinskú stanicu Channel 5 o tom informoval spravodajský server BBC a ukrajinská agentúra UNIAN.

Profil Viktora Janukovyča

Pozrite si živý prenos z Majdanu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok