Súd poslal Petra Kramného do väzby

TASR
20.2.2014 09:38

Súd v moravskosliezskom meste Karviná poslal dnes do väzby Petra Kramného, ktorý je obvinený z vlaňajšej vraždy svojej manželky a dcéry na dovolenke v egyptskom letovisku Hurghada. Sudkyňa zdôvodnila väzbu hroziacim nebezpečenstvom úteku a ovplyvňovaním svedkov.

Súd poslal Petra Kramného do väzby
ČTK

Kramný bol pri rozhodovaní prítomný a dlho vypovedal. Českí kriminalisti zadržali Kramného tento týždeň, viac ako pol roka po smrti jeho ženy a dcéry.

Informácie priniesli spravodajské servery Novinky.cz a iDNES.cz.

Sudkyňa začala rozhodovať dnes už o 5.00 h SEČ. Pojednávanie za zatvorenými dverami nariadila na takú skorú rannú hodinu, pretože neskôr mala naplánované iné prípady. O väzbe Kramného rozhodla takmer po štyroch hodinách, okolo 08.30 h SEČ.

"Pojednávanie trvalo dlho, pretože Kramný sa rozhodol vypovedať," uviedol štátny zástupca (prokurátor) Vít Legerský. Otázku, či sa 35-ročný Kramný k činu priznal, odmietol komentovať. "Vypovedal však spôsobom, ktorý ma neprekvapil," dodal Legerský.

Obvinený si proti rozhodnutiu o väzbe podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať krajský súd. Sťažnosť však nemá odkladný účinok, a tak polícia Kramného zo súdu odviezla priamo do väzby.

Polícia predvolala Kramného v pondelok 17. februára len na vypočúvanie, to nakoniec vyústilo až do utorkového zadržania a obvinenia z vrážd. Šéf moravskosliezskej polície uviedol, že policajti pôvodne chceli, aby im Kramný objasnil niektoré veci.

Ak bude Kramný za dvojnásobnú vraždu skutočne odsúdený, hrozí mu 15-20 rokov väzenia. Priťažujúcou okolnosťou môže byť počet vrážd a smrť dieťaťa. Nemožno preto vylúčiť ani výnimočný trest 20-30 rokov, prípadne doživotie.

Kramného žena (36) a osemročná dcéra zomreli na otravu vlani 30. júla na dovolenke v hotelovej izbe v známom egyptskom letovisku Hurghada. Egyptská polícia podozrievala z úmrtí Kramného, ktorý sa z tohto dôvodu nemohol až do konca októbra vrátiť do Českej republiky. Z vrážd ho však nakoniec neobvinila.

Kramný tvrdil, že v žiadnom prípade nenesie vinu za úmrtie manželky a dcéry. Vyhlásil, že mali žalúdočné problémy a ráno ich našiel mŕtve.

Egyptskí policajti uzavreli vyšetrovanie na konci minulého roka, ich českí kolegovia však ešte koncom januára nemali informáciu o tom, s akým záverom.

Súbežne s egyptskými úradmi viedla vlastné vyšetrovanie aj česká polícia. Kramný v polovici januára vypovedal na detektore lži, výsledok z neho však podľa úradov nezohral nijakú úlohu. "Na základe poznatkov získaných na území Českej republiky sme sa rozhodli pre obvinenie," vysvetlil moravskosliezsky policajný riaditeľ Tomáš Kužel, ktorého citovali weby Novinky.cz a iDNES.cz. Kužel dodal, že dôkazy pokladá za presvedčivé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok