V štafetovom mixe zlato pre Nórsko, Slováci príkladne zabojovali

SITA TASR
19.2.2014 16:58

Slovenské kvarteto v zložení Janka Gereková, Anastasia Kuzminová, Pavol Hurajt, Matej Kazár obsadilo 6. miesto s odstupom 1:47,7 min za víťaznými Nórmi.

V štafetovom mixe zlato pre Nórsko, Slováci príkladne zabojovali
SITA/AP

V premiérovom štafetovom mixe na ZOH sa olympijskými šampiónmi stalo Nórsko v zložení Tora Bergerová, Tiril Eckhoffová, Ole Einar Björndalen a Emil Hegle Svendsen. Pre Björndalena malo zlato mimoriadny význam, keď má vo svojej olympijskej zbierke už 13 medailí (8-4-1) a v historickej bilancii najúspešnejších zberateľov vzácnych kovov sa vyšvihol na čelo pred svojho krajana v behu na lyžiach Dählieho (8-4-0). Striebrom sa ozdobilo Česko (+32,6) a bronzom Taliansko (+58,2). Slovenská štafeta s Janou Gerekovou, Anastasiou Kuzminovou, Pavlom Hurajtom a Matejom Kazárom finišovalo na veľmi dobrom 6. mieste (+1:47,7).

Na štart nastúpilo 16 štafiet a medzi nimi aj slovenské v najsilnejšom zložení. Kvartetá zložené z mixov dvoch žien a dvoch mužov inšpirovali aj biatlonové krajiny s užšou špičkou. Dvoch rovnocenných mužov a dve ženy zložili ľahšie ako celé štvorice pri čisto ženských, či mužských štafetách. Jednoduchá matematika sa týkala aj slovenského biatlonu, ktorý si v mixe medzi 16 štartujúcimi dosť trúfal. So štartovným číslom 12 štafetu rozbehla Jana Gereková, na druhom úseku nastúpila Anastasia Kuzminová, Pavol Hurajt bežal na treťom a finiš obstaral Matej Kazár. Nórovi Björndalenovi sa naskytla opäť príležitosť na 13-tu olympijskú medailu na ZOH a byť najlepším zberateľom vzácnych kovov histórie, Francúza M. Fourcada zasa lákala šanca vybojovať štvrtú medailu v Soči. O štvrté zlato sa mohla pokúšať aj Darja Domračevová, no v zostave chýbala, asi aj preto, že Bielorusko ťažko mohlo pomýšľať na medailu a medzi favoritov nepatrilo.

V počasí na bode mrazu, v miernom vetre a s optimálnou viditeľnosťou sa Gerekovej úvodná streľba nevydarila, na tretí a štvrtý terč dobíjala až trikrát, dôležité však bolo, že sa trestnému okruhu vyhla. Zo 4. miesta síce klesla na 13-te, no strata 26,3 sekundy veľká nebola. V 'stojke dobíjala Gereková dvakrát (celková bilancia 0+3, 0+2) na prvý a štvrtý terč, postavenie si síce zlepšila na 11. miesto, no strata narástla na najlepšie Talianky 41,0.

Ako prvé odovzdávali Nórky pred Taliankami a Češkami, Anastasia Kuzminová vybehla na 10. mieste (+37,5). Českú štafetu veľmi skoro vytiahla na čelo Gabriela Soukalová, naopak, Švajčiarka Selina Gasparinová nepríjemne spadla a ťažko sa zo snehu zbierala. V ležke sa Soukalová vytrápila s tromi dobíjaniami, Kuzminová s dvoma na druhom a treťom terči a čo nazbierala v behu, to v streľbe stratila. S ôsmim miestom a odstupom 55,8 na vedúce Nórsko však šanca na dobrý výsledok nevyprchala, najmä keď bola v polohe stojmo strelecky bezchybná (0+2, 0+0).

Na tretí úsek vybehol prvý Čech Soukup pred Nórom Björndalenom (+1,1) a Talianom Windischom (+19,5), Pavol Hurajt na 5. mieste so stratou rovnej minúty. Po ležke Hurajt poskočil už na štvrté a aj keď musel v stoji dvakrát dobíjať na druhý a tretí terč (0+0, 0+2), na medzičase bol štvrtý a na odovzdávke piaty. Najviac stratil na treťom úseku Rus Garaničev i Ukrajinec Deryzemľa, obaja s trestnými okruhmi.

Do posledného úseku sa vydal v najlepšom postavení Nór Svendsen po tom, čo mu Björndalen vytvoril až 43,1 sekundový náskok pred Českom a 1:14,1 min pred Talianskom. Matej Kazár priebežne s 5. miestom (+1:57,3) pocítil tvrdosť pádu na už preslávenej zákrute v zjazde, piate miesto si však udržal. Streľba ležmo bola v podaní Svendsena, Moravca i Hofera bezproblémová, aj štvrtého Nemca Schemppa, dokonca aj M. Fourcada, Kazára a Šipulina.

Záverečnú streľbu si Nór Svendsen dokonale užil s víťazným gestom, Moravec dobíjal na posledný terč, Hofer bol neomylný, aj Schempp. Matej Kazár dobíjal na posledný terč (0+0, 0+1), aj Francúz M. Fourcade a do boja o 5. miesto sa pridal Rus Šipulin. Nečakane z neho vypadol dvojnásobne zlatý v Soči M. Fourcade, Kazára predbehol len Šipulin, Kazár sa už márne hodil do cieľa a slovenský biatlon sa mohol tešiť z veľmi dobrého 6. miesta.

Hlasy:

"S tou streľbou sa to so mnou vlečie. Dnes som spokojná s behom. Čo som stratila na strelnici, som vykompenzovala bežecky," povedala pre RTVS Janka Gereková. "Trochu ma mrzí tá streľba v ľahu, ktorá mi trvala s dvoma chybnými výstrelmi trochu dlhšie, ale so 'stojkou' som spokojná. Všetci dnes podávame heroický výkon, nielen ja. Nie som zdravotne v poriadku, dusí ma kašeľ, ale to je po pretekoch normálne," podotkla Anastasia Kuzminová. Pavol Hurajt ju doplnil: "Škoda, že tesne pred cieľom Matej Kazár nepredbehol aj Šipulina, chýbali mu centimetre. Čiže z našej strany tam bola v závere aj trochu smola. Naše umiestnenie ovplyvnil aj Kazárov pád, škoda i tých pár dobíjaní. Aj tak to bol dnes z našej strany slušný výkon po bežeckej aj streleckej stránke. Janka a Nasťa potvrdili, že sú veľmi dobré pretekárky. Robili sme, čo sme mohli, dali sme do toho všetko. Fourcade po stojke zvoľnil, ale to je už jeho problém," uviedol pre RTVS Hurajt.

Výsledky

miešané štafety na 2x6 km žien a 2x7,5 km mužov: 1. Nórsko (Tora Bergerová, Tiril Eckhoffová, Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen) 1:09:17,0 (0 tr. okr.+2 dobíjania), 2. Česko +32,6 (0+7), 3. Taliansko 58,2 (0+6), 4. Nemecko 1:41,3 (0+9), 5. Rusko 1:47,4 (1+8), 6. Slovensko (Jana Gereková, Anastasia Kuzminová, Pavol Hurajt, Matej Kazár 1:47,7 (0+10)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok