Silný tajfún zasiahol Filipíny, vyše 100.000 ľudí evakuovali

TASR
27.9.2011 06:34

Silný tajfún zasiahol dnes východné Filipíny, kde úrady nariadili evakuáciu vyše 100.000 obyvateľov pred príchodom silných dažďov a vetra s nárazmi do rýchlosti 170 kilometrov za hodinu.

Silný tajfún zasiahol Filipíny, vyše 100.000 ľudí evakuovali

Tajfún Nesat prešiel nad pevninu pred úsvitom miestneho času nad severovýchodnými hornatými provinciami Isabela a Aurora, sprevádzal ho vietor so stálou rýchlosťou okolo 140 km/h, oznámil filipínsky meteorologický úrad.

Tajfún s priemerom 650 kilometrov môže výrazne ovplyvniť počasie na celom hlavnom filipínskom ostrove Luzon, na ktorom leží aj metropola Manila. V stredu večer alebo vo štvrtok ráno by sa mal presunúť nad Juhočínske more a následne smerovať k Číne.

Filipínske úrady pre husté zrážky a silný vietor uzavreli školy a univerzity v Manile. Zrušili tiež desiatky domácich letov a zastavili trajekty, v dôsledku čoho uviazli tisíce cestujúcich. Z ostrovnej krajiny zatiaľ hlásili jedného zraneného pri tornáde, početné výpadky elektriny a vyvrátené stromy na uliciach. Pri východnom pobreží zachránili vyše 50 rybárov. Meteorologický úrad varoval pred štvormetrovými vlnami.

Tajfún zasiahol Filipíny presne dva roky po tom, ako pri najhorších záplavách v 12-miliónovej Manile za posledné desaťročia - počas tropickej búrky - zahynulo takmer 500 ľudí. Obyvatelia si tragédiu pripomínali len v pondelok.
Zdroj: AP

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok