Českí biskupi poprosili pápeža, aby prijal Bezáka

SITA, TA3
18.2.2014 09:24

Českí a moravskí biskupi požiadali Svätého Otca Františka, aby prijal odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Povedal to pre českú kresťanskú televíziu Noe ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz.

Českí a moravskí biskupi boli od 11. do 17. februára na návšteve ad limina apostolorum v Ríme. Bola to prvá oficiálna príležitosť, kedy sa biskupi spoločne stretli so Svätým Otcom Františkom. Ako povedal Lobkowicz, biskupi otvorili tému Bezáka pred Svätým Otcom s prosbou, aby „otca Róberta prijal, aby si to mohli vyrozprávať“. Svätý Otec je podľa biskupa o veci informovaný. „Vie veľmi dobre - z jeho reakcie bolo vidno, že mu to nie je neznáma kauza - a tak tu nádej máme,“ vyhlásil biskup s tým, že snáď sa táto kauza nejako pohne. Zároveň dodal, že on nevie, čo je za odvolaním Bezáka.

Bezáka vysvätili za biskupa 6. júna 2009. Z riadenia Trnavskej arcidiecézy ho odvolal pápež Benedikt XVI. 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Róbert Bezák opustil začiatkom decembra Slovensko a presťahoval sa do talianskeho Bussolenga. V tamojšom kláštore redemptoristov začal život rehoľníka.

Reakcia slovenských biskupov

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) nebude nijako komentovať informácie, podľa ktorých českí a moravskí biskupi požiadali Svätého Otca Františka, aby prijal odvolaného trnavského arcibiskupa Bezáka. Ako povedal dnes pre agentúru SITA hovorca KBS Jozef Kováčik, KBS nevstupuje do menovania ani odvolávania biskupov.

Mikloško ďakuje

Podľa katolíckeho aktivistu Františka Mikloša, ktorý v roku 2009 ako prvý upozornil na pripravované odvolanie Bezáka, Česi, ako nie prvýkrát v dejinách, sa ukázali prosbou svojich biskupov pápežovi, ako naozaj náš bratský národ, pre ktorých puto rozdelením Československa neskončilo. „Toto ich gesto sa už navždy stane súčasťou dejín katolíckej cirkvi na Slovensku. Úprimne im za to ďakujeme,“ povedal Mikloško dnes pre agentúru SITA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok