Americký minister financií Geithner absolvuje sériu rokovaní v Európe

TA3, TASR
6.12.2011 15:48

Ešte pred blížiacim sa summitom Európskej únie absolvuje americký minister financií Timothy Geithner celý rad politických rokovaní s európskymi predstaviteľmi.

Americký minister financií Geithner absolvuje sériu rokovaní v Európe

Hosť z Washingtonu bude zrejme pri nich tlmočiť už deklarované obavy Washingtonu z možných dopadov európskej dlhovej krízy na americkú ekonomiku.


Vo Frankfurte nad Mohanom čakajú dnes na šéfa amerického rezortu financií rokovania s prezidentom Európskej centrálnej banky Mariom Draghim, šéfom nemeckej Spolkovej banky Jensom Weidmannom a popoludní v Berlíne aj stretnutie s nemeckým rezortným partnerom Wolfgangom Schäublem.


V stredu očakávajú ministra financií USA vo Francúzsku, kde v jeho programe figurujú parížske rokovania s prezidentom Nicolasom Sarkozym i ministrom financií Francoisom Baroinom a následne v juhofrancúzskom Marseille schôdzka s dezignovaným španielskym premiérom Marianom Rajoyom. Vo štvrtok sa Geithner stretne v Miláne aj s novým talianskym premiérom Mariom Montim.


Geithnerova cesta po Európe sa podľa amerických zdrojov uskutočňuje z iniciatívy prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý požiadal ministra financií, aby tlmočil Európanom jeho pripravenosť ponúknuť im vysvetlenia a návrhy v čase, keď sami hľadajú vhodný plán riešenia súčasnej situácie.


Dejiskom s mimoriadnym záujmom očakávanej vrcholnej schôdzky Európskej únie bude Brusel v dňoch 8.-9. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok