Rakúšanka A. Fenningerová získala zlato v super-G, B. Kantorová 22.

TASR
15.2.2014 10:09

Rakúska lyžiarka Anna Fenningerová získala na ZOH v Soči zlatú medailu v super-G. Na náročnej trati triumfovala s náskokom 55 stotín pred líderkou celkového poradia Svetového pohára Nemkou Mariou Höflovou-Rieschovou. Aj bronz putuje do Rakúska zásluhou Nicole Hospovej (+0,73).

Rakúšanka A. Fenningerová získala zlato v super-G, B. Kantorová 22.
SITA

Slovenská reprezentantka Barbara Kantorová obsadila 22. miesto (+3,39), Kristína Saalová preteky nedokončila.

Fenningerová si v super-G napravila chuť po neúspešnom olympijskom zjazde, ktorý nedokončila a dosiahla životný úspech. Zlatá medailistka zo superkombinácie z MS 2011 v Garmisch-Partenkirchene rozhodla o svojom triumfe skvelou jazdou v dolnej časti trate. Pre rakúske ženské alpské lyžovanie je to tretie olympijské zlato v super-G za sebou. Pred štyrmi rokmi vo Vancouveri sa tešila z víťazstva Andrea Fischbacherová, na ZOH 2006 v Turíne triumfovala Michaela Dorfmeisterová. "V cieli som mala pocit, že to nebola jazda na hranici maximálneho rizika. Na vrcholných podujatiach však musí človek jazdiť takticky. Dostala som od trénera tie správne pokyny a dodržala som ich. Po neúspechu v zjazde to bolo pre mňa ťažké, veľa som o tom premýšľala. Dokázala som sa však zmobilizovať," povedala 24-ročná Fenningerová pre rakúsku tlačovú agentúru APA.

Höflová-Rieschová bola na poslednom medzičase najrýchlejšia, následne však vybočila z ideálnej línie, čo ju pripravilo o najcennejší kov. So ziskom troch zlatých medailí a jedného striebra sa však stala najúspešnejšou nemeckou zjazdárkou v histórii, keď prekonala Katju Seizingerovú (3-0-1). V historickej tabuľke sa dostala na tretiu priečku na úroveň Talianky Deborah Compagnoniovej. Pred ňou sú už iba Chorvátka Janica Kosteličová (4-2-0) a Švajčiarka Vreni Schneiderová (3-1-1). "Po chybe v závere som bola šťastná, že som vôbec prišla do cieľa. So striebrom som spokojná," povedala skúsená Nemka.

Z prvej pätnástky nezvládlo nástrahy trate osem lyžiarok. V cieľovej rovinke spadla olympijská šampiónka v zjazde Švajčiarka Dominique Gisinová. Jej krajanka Lara Gutová bola pred súťažou jednou z topfavoritiek, napokon však skončila štvrtá o sedem stotín za bronzovou Hospovou a v cieli bolo na jej tvári badať veľké rozčarovanie. O ďalšie tri stotiny zaostala držiteľka veľkého glóbusu zo sezóny 2012/2013 Slovinka Tina Mazeová, ktorá sa v zjazde delila s Gisinovou o prvé miesto.

výsledky super-G žien:
1. Anna Fenningerová (Rak.) 1:25,52, 2. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) +0,55, 3. Nicole Hospová +0,66, 4. Lara Gutová (Švajč.) +0,73, 5. Tina Mazeová (Slov.) +0,76, 6. Fränzi Aufdenblattenová (Švajč.) +1,27, 7. Fabienne Suterová (Švajč.) +1,37, 8. Julia Mancusová (USA) +1,52, 9. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +1,56, 10. Nadia Fanchiniová (Tal.) +1,68...22. Barbara KANTOROVÁ (SR) +3,39, Kristína SAALOVÁ (SR) preteky nedokončila

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok