Slováci po zlom výkone prehrali aj so Slovincami

TA3 SITA TASR
15.2.2014 09:41

Slovenská hokejová reprezentácia neuspela ani vo svojom druhom vystúpení v A-skupine na olympijskom turnaji v Soči, keď so Slovinskom v sobotu nečakane prehrala 1:3.

Slovákom chýbala väčšia iskra, v obrane robili chyby a v ofenzíve sa nedokázali presadiť proti brankárovi Robertovi Kristanovi, ktorý chytá za extraligovú Nitru. S chuťou hrajúci Slovinci si vytvorili viac príležitostí na skórovanie. O výsledku rozhodli v tretej tretine, keď sa presadili Rok Tičar, Tomaž Razingar a Anže Kopitar. Až v poslednej minúte znížil svojím premiérovým gólom v reprezentácii na konečných 1:3 Tomáš Jurčo. Stretnutie nedohral Tomáš Kopecký, ktorého trafil v polovici prvej tretiny lakťom do hlavy Sabahudin Kovačevič a potom ho ešte priľahol Aleš Kranjc. Slovensko prehralo so Slovinskom prvý zápas v histórii, predchádzajúcich osem vzájomných duelov vyhralo.

Slováci sú v tabuľke A-skupiny na poslednom 4. mieste. V nedeľu nastúpia o 13.30 h SEČ proti domácim Rusom. 

A-skupina - Ľadový palác Boľšoj (Soči):

Slovensko - Slovinsko 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)

Góly: 60. Jurčo (Záborský, Chára) - 44. Tičar (Jeglič, Sabolič), 49. Razingar (Urbas, M. Rodman), 50. Kopitar (Muršak)

Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Olenin (Rus.), Peel (USA) - Amell (Kan.), Deďuľa (Biel.), 7438 divákov 

Zostavy:

Slovensko: Halák - Starosta, Chára, Baranka, Meszároš, Marinčin, Sekera - Marián Hossa, Handzuš, Záborský - Tatar, T. Kopecký (21. Miklík), Jurčo - Pánik, Surový, Bartovič - Radivojevič, Ölvecký, Marcel Hossa

Slovinsko: Kristan - Kranjc, S. Kovačevič, Gregorc, Robar, Pavlin, Podlipnik, Pretnar, Tavželj - D. Rodman, Kopitar, Muršak - Jeglič, Tičar, Sabolič - Razingar, M. Rodman, Urbas - Goličič, Mušič, Pance 

Oba tímy si od začiatku dávali veľký pozor v defenzíve, z ktorej vyrážali do ofenzívnych výpadov. Slováci sa snažili o kombinačný prechod do útoku, Slovinci hrali jednoducho a nahadzovali puky do pásma. V 9. min hľadal Tičar spoza bránky Saboliča, ktorého zastavil pred opustenou svätyňou len zatiahnutím ručnej brzdy - faulom - Marinčin. Slováci aj vďaka Halákovi prežili oslabenie. V polovici tretiny po zrážke s Kovačevičom a Kranjcom pred slovinskou bránkou musel odísť do kabíny otrasený Kopecký. Slováci začali byť smerom dopredu postupne nebezpečnejší, ale prekážkou im bol Kristan. Na opačnej strane vyriešil viaceré situácie Halák po akciách, ktoré režíroval predovšetkým Kopitar.

V 22. min po rýchlom prechode do útoku Bartovičom zakončil Surový v dobrej pozícii len do Kristanového ľavého betónu. Slováci potom nevyužili presilovku pri vylúčení Kopitara a súper zacítil šancu. Vůjtkovci robili chyby v rozohrávke, pred ich bránkou viackrát horelo a nebyť Haláka, mohli inkasovať. Slovenský gólman mal oveľa viac práce ako slovinský náprotivok, ofenzíve jeho tímu chýbala väčšia iskra. Slováci na dlhšie zatlačili súpera do jeho obrannej tretiny až v závere strednej dvadsaťminútovky, keď hrali dve presilové hry v rade. Napriek viacerým strelám však nedokázali dostať puk za Kristana.

V 43. min pri oslabení zblokoval pokus Kopitara do odkrytej bránky Baranka len v poslednej chvíli. Z ďalšej akcie však osamotený Tičar bekhendom otvoril skóre. O vyrovnanie sa snažil individuálne Marián Hossa, ale jeho snaha nepriniesla úspech. Rovnako neprekonal Kristana ani Jurčo a z protiútoku sa po zaváhaniach v defenzíve radovali opäť Slovinci, keď sa zblízka presadil Razingar. O 21 sekúnd nedokázali obrancovia odstaviť od puku Kopitara a bolo 3:0 pre Slovincov. Slováci nedokázali nič vymyslieť a odpovedať na aktívnu hru slovinských hráčov. Až 17,8 sekundy pred poslednou sirénou sa pri presilovke presadil Tomáš Jurčo.

Hlasy po zápase:

Andrej Sekera, obranca SR (zdroj: Markíza): "Slovinci dobre bránili, korčuľovali, vedeli nás zatlačiť. My sme hrali príliš pri mantineloch, netlačili sa dovnútra, v strede nikoho nebolo. Snažili sme sa, mali sme pár šancí, no nepadlo nám to tam. Chceli sme vyhrať, ale výsledok bol opačný. Nemôžeme však vešať hlavy, zajtra musíme proti Rusom zabojovať."

Peter Ölvecký, útočník SR (zdroj: Markíza): "Slovinci sa na nás veľmi dobre pripravili, hrali zo zabezpečenej obrany do rýchlych protiútokov. Rozhodol prvý gól, ich to nakoplo, nás zlomilo. Zranenie Tomáša Kopeckého je pre nás citeľnou stratou, zranil sa nám už druhý center v druhom zápase. Bol to nebezpečný zákrok, lakeť do hlavy, aspoň jeden zo štyroch rozhodcov by si to mal všimnúť. Takéto veci ale dokážu aj stmeliť kolektív a verím, že nám to v konečnom dôsledku pomôže."

Tomáš Jurčo, autor jediného gólu SR (zdroj: Markíza): "Na debakel s USA sme rýchlo zabudli a hrali sme dnes najlepšie, ako vedeli. Snahu nám nemožno uprieť, to však veľakrát nestačí. Trápili sme sa, nevedeli sme preniknúť do ich pásma. Môj gól pár sekúnd pred koncom už nič neriešil. Vymenil by som aj päť takýchto gólov za víťazstvo. Neviem, čo sa stalo v priebehu tých pár minút v tretej tretine. Ťažko to vysvetliť. Neviem, či sme poľavili, či mali smolu, neviem, ako to ospravedlniť. Samozrejme, prehra mrzí, sme sklamaní, ale ideme ďalej. Verím, že v ďalších zápasoch sa k nám prikloní šťastie."

Robert Kristan, brankár Slovinska: "Naše emócie sú momentálne naplnené adrenalínom. Je to úžasný pocit zdolať Slovákov s takými menami v zostave. Prvýkrát hráme na olympiáde a hneď v druhom zápase sme vybojovali premiérové víťazstvo. Hokej v našej krajine nie je na vysokej úrovni, tak dúfajme, že ľudia doma videli tento zápas a začnú pracovať na jeho celkovom zlepšení. Je to veľkolepý triumf, nemáme však veľmi čas si ho užívať, musíme sa pripraviť na náročný duel s USA."

Rok Tičar, autor prvého gólu Slovinska: "Proti Rusom sme mali možno trochu prehnané očakávania, prehra nás vrátila do reality. Mali sme rešpekt pred slovenskými hráčmi, no vedeli sme, že vieme hrať dobrý hokej. Dnes sme to dokázali. Som na chlapcov hrdý."

Zápas hodnotil bývalý reprezentant Branislav Jánoš


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok