Kuzminová bez medaily, zlato získalo Bielorusko

SITA, TA3
14.2.2014 16:26

Olympijskou víťazkou v piatkových vytrvalostných pretekoch žien na 15 km v rámci biatlonových súťaží na ZOH v Soči sa stala Bieloruska Daria Domračevová.

Kuzminová bez medaily, zlato získalo Bielorusko
SITA

Priamo do Soči sme sa spojili s našim reprezentantom Pavlom Hurajtom, ktorý preteky sledoval

Olympijskou víťazkou vo vytrvalostných pretekoch žien na 15 km v rámci piatkových biatlonových súťaží na ZOH v Soči sa stala suverénnym spôsobom Bieloruska Daria Domračevová. Pre 27-ročnú rodáčku z Minska je to druhá zlatá medaila z bežeckého a biatlonového komplexu Laura v Červenej Poľane, keď predtým triumfovala v utorňajších stíhacích pretekoch. Striebornú medailu si s odstupom jeden a štvrť minúty vybojovala Švajčiarka Selina Gasparinová, bronz získala ďalšia Bieloruska Nadežda Skardinová. Slovenská medailová nádej Anastasia Kuzminová bojovala o popredné priečky až do poslednej štvrtej streľby, keď trikrát minula terč a z prvej desiatky klesla na celkové 27. miesto so štyrmi trestnými minútami a odstupom 4:54,5 min za víťazkou. Smolu mali české biatlonistky Gabriela Soukalová a Veronika Vítková, ktoré zostali tesne bez medaily na štvrtom a šiestom mieste.

"Uvedomovala som si, že pre úspech bude potrebné odstrieľať čisto. Na tejto najdlhšej trati je streľba veľmi dôležitá. Na mojom výkone sa odzrkadlila aj únava. V dejisku zimných olympijských hier som s prípravou už dva týždne. Dosť mi prekáža aj to, že preteky sú vždy večer - celý deň čakáte na štart a nemáte veľa času na oddych. Problémy mi robili aj veľké kopce, ktoré bolo treba zdolať v každom kole. Zhrnula by som to tak, že za môj výsledok vo vytrvalostných pretekoch môžu únava a zodpovednosť, ktorú som cítila. Bežala som do cieľa s kameňom na srdci, aspoň v závere som sa snažila pridať, aby som dosiahla čo najlepší čas," povedala pre RTVS Kuzminová.

Víťazná Domračevová sa usmievala do mikrofónu RTVS: "Mám dobrú formu, cítim sa výborne. Práve pozitívne myslenie mi dáva silu zdolať konkurentky a nahnať na ne nejaké sekundy. Navyše, dlhšie trate mi vyhovujú viac. Je dôležité mať dobré lyže. Ráno sú úplne iné podmienky ako večer v čase pretekov, keď zájde slnko. Technici mi dobre pripravili lyže. Dôležité bolo, že som absolvovala aj kvalitnú prípravu na celú sezónu s vyvrcholením tu v Soči. Určite to bol najkrajší týždeň v mojom živote."

Anastasia Kuzminová sa vydala na trať tridsiata piata z celkového počtu 84 biatlonistiek na štarte. Prvú streľbu v ľahu absolvovala slovenská reprezentantka rýchlo a presne a zaradila sa po nej na čelo priebežného poradia s minimálnym náskokom pred Češkou Gabrielou Soukalovou. Prvá stojka priniesla aj prvú chybu, Kuzminová nesklopila posledný z piatich terčíkov s priemerom 11,5 cm. Razom to znamenalo pokles na 13. pozíciu, na čelo sa dostala s čistou streľbou Češka Veronika Vítková. Aj druhú streľbu v ľahu zvládla Kuzminová bez chyby a posunula sa na 10. priečku s odstupom 41 sekúnd za čoraz väčšou suverénkou Bieloruskou Dariou Domračevovou. Svoje medailové ambície si 29-ročná rodáčka z Ťumenu Kuzminová doslova "odstrelila" na poslednej streľbe v stoji, keď zaváhala pri druhom, treťom aj štvrtom výstrele, ktoré skončili mimo terča. Znamenalo to tri trestné minúty navyše a pokles až do tretej desiatky priebežného poradia. Druhá slovenská repezentantka Janka Gereková opäť potvrdila, že na ZOH v Soči má problémy so streľbou. Päť chýb ju odsunulo až na 50. miesto celkového poradia.

"Preteky boli náročné na kondíciu najmä preto, lebo zákruty na trati boli dosť rozbité," skonštatovala v cieli pretekov slovenská reprezentantka Janka Gereková a pokračovala: "Aj keď organizátori trať nasolili, bolo ťažké na nej bežať. O mojom umiestnení rozhodla predovšetkým posledná streľba v stoji, ktorá bola z môjho pohľadu zlá. Prečo to tak bolo? Keď to zistím, tak vám dám vedieť," reagovala na otázku televízneho moderátora RTVS slovenská olympionička. Po chvíľke rozmýšľania ešte dodala: "Tri predchádzajúce som zvládla, ale záverečná sa mi už nevydarila. Už som to neudržala."

Zostávajúce dve olympijské slovenské debutantky Martina Chrapánová a Terézia Poliaková urobili v streľbe dovedna až 11 chýb a obsadili celkovo 59. a 66. miesto. 

Vytrvalostné preteky žien na 15 km (piatok):

1. Daria Domračevová (Biel.) 43:19,6 min (1 trestná minúta)

2. Selina Gasparinová (Švaj.) +1:15,7 min (0)

3. Nadežda Skardinová (Biel.) +1:38,2 (0)

4. Gabriela Soukalová (ČR) +1:57,5 (2)

5. Anais Bescondová (Fr.) +2:14,4 (2)

6. Veronika Vítková (ČR) +2:26,4 (1)

7. Julia Džimová +2:30,3 (1)

8. Olena Pidgrušná (obe Ukr.) +2:39,9 (1),...27. Anastasia Kuzminová +4:54,5 (4), 50. Janka Gereková +7:01,2 (5), 59. Martina Chrapánová +8:40,9 (5), 66. Terézia Poliaková (všetky SR) +10:00,2 (6).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok