Útok v kábulskej mešite si vyžiadal desiatky mŕtvych a zranených

TASR
6.12.2011 10:09

Vyše 50 mŕtvych alebo zranených si dnes vyžiadal samovražedný bombový útok v šiitskej svätyni v centre afganskej metropoly Kábul. S odvolaním sa na zdroje ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra DPA.

Útok v kábulskej mešite si vyžiadal desiatky mŕtvych a zranených

Atentátnik zaútočil v mešite v starom meste v momente, keď sa v nej zhromažďovali stovky ľudí na šiitský sviatok ášúrá.


Hovorca ministerstva zdravotníctva uviedol, že do rôznych kábulských nemocníc priviezli vyše 50 zranených, pričom niektorí zomreli už pri prevoze. Kábulská polícia hovorí o minimálne 15 a svedkovia o približne 20 zabitých. Očakáva sa, že bilancia obetí ešte vzrastie.


Krátko po výbuchu v Kábule došlo aj k bombovému útoku v meste Mazáre Šaríf na severe Afganistanu, pri ktorom zahynuli najmenej traja ľudia a 18 ďalších utrpelo zranenia. Bomba bola nastražená na bicykli, ktorá bola v čase ášúry plnej ľudí.


Sviatok ášúrá pripomína násilnú smrť imáma Husajna, vnuka zakladateľa islamu proroka Mohameda. Ide o jednu z najväčších náboženských slávností šiitských moslimov, ktorí sú v prevažne sunnitskom Afganistane menšinou. Od pádu Talibanu však medzi oboma komunitami nedošlo k väčším násilnostiam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok