Sneh nenapadol, preteky psích záprahov presunuli

TASR
12.2.2014 10:51

Pre nedostatok snehu presunuli organizátori Majstrovstvá Európy FISTC Banská Bystrica - Králiky 2014 v pretekoch psích záprahov na dlhé a stredné trate, ktoré sa mali pôvodne uskutočniť 13. až 16. februára, na 27. februára až 2. marca. Ako TASR informoval predseda organizačného výboru Branislav Slaný, keby sneh nenapadol ani v náhradnom termíne, majú ešte jeden v strede marca.

Sneh nenapadol, preteky psích záprahov presunuli
SITA

"Všetci sme zaznamenali netypickú zimu, naozaj, taký nedostatok snehu si málokto pamätáme. Samozrejme, je to sklamaním pre organizátorov, pretože musím povedať, že podujatie je pripravené na vysokej úrovni," konštatoval Slaný. Ako dodal, boli prichystaní vo štvrtok 13. februára majstrovstvá otvoriť, no jediné, čo chýba, je sneh. "Takže si budeme musieť naň počkať a verím tomu, že nás zima bez snehu v Banskej Bystrici tohto roku nenechá," dúfa Slaný.

Ako pokračoval, termín 27.2. až 2.3. určila medzinárodná organizácia FISTC, museli ho akceptovať. Dlhodobé predpovede týkajúce sa zimy a snehu sú priaznivé práve na prvú polovicu marca, keby ani v aktuálnom termíne neboli vhodné snehové podmienky, zorganizovali by podujatie ešte o dva týždne neskôr. A to počas víkendu, ktorý vychádza na 15. až 16. marca.

Slaný predpokladá, že ani náhradný termín majstrovstiev by nemal ovplyvniť počet účastníkov, pretože tí sú nominovaní jednotlivými krajinami a je pre každého mašéra vrcholom sezóny zúčastniť sa na majstrovstvách Európy. Mašérov má byť na Králikoch 50 až 60 a okrem Slovákov prídu napríklad Česi, Maďari, Nemci, Rakúšania, Holanďania, Belgičania, Dáni či Taliani.

"Program zostáva stále rovnaký a mal by prebehnúť v celom rozsahu tak, ako sme informovali verejnosť a ako je to aj na plagátoch. S tým, že slávnostné otvorenie bude vo štvrtok 27. februára a od piatka 28. februára budú pokračovať preteky tri dni do nedele 2. marca," vysvetlil Slaný. Podotkol však, že na pôvodný termín je naplánovaný aj Deň obce Králiky (15.2.), ktorý tak už nebude súčasťou programu majstrovstiev Európy.
Ako sa uvádza na oficiálnej stránke mesta, slávnostné otvorenie európskeho šampionátu psích záprahov bude na Námestí SNP v Banskej Bystrici, centrum pretekov zas na lyžiarskom štadióne na Králikoch. Trate povedú po východných svahoch Kremnických vrchov, medzi mestom Banská Bystrica a obcami Králiky a Kordíky. Návštevníci sa môžu podľa Slaného tešiť na aljašského malamuta, nebude chýbať známy sibírsky husky a tiež plemená grónsky pes a samojed.

Takéto podujatie sa uskutočnilo na Králikoch aj vo februári 2012. Organizuje ho mesto pod Urpínom v spolupráci s neďalekou obcou Králiky, Správou športových a telovýchovných zariadení mesta a Slovenským klubom severských a japonských plemien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok