V pásme Gazy objavili vzácnu sochu antického boha Apolóna

TASR
11.2.2014 19:17

Vzácnu bronzovú sochu antického boha Apolóna objavili v palestínskom pásme Gazy. Skulptúra stojacej atletickej postavy v životnej veľkosti má hmotnosť približne 500 kilogramov a je čiastočne pokrytá tenkou vrstvou tyrkysovej medenky. Podľa odborníkov pochádza z 5.-1. storočia pred Kristom a jej hodnota dosahuje desiatky miliónov dolárov.

V pásme Gazy objavili vzácnu sochu antického boha Apolóna
youtube

Sochu objavil miestny rybár v plytkých pobrežných vodách neďaleko hraníc s Egyptom. Neuvedomujúc si význam svojho nálezu, nepoškodenú sochu odviezol domov na káre ťahanej oslom. Polícia z hnutia Hamas, ktoré ovláda palestínsku enklávu, však sochu rýchlo zhabala so zámerom požiadať niektoré zo západných múzeí o jej opateru, čím by si hnutie vylepšilo svoj medzinárodný imidž.

"Je unikátna, svojím spôsobom by bolo možné povedať, že má nevyčísliteľnú hodnotu. Je to, ako keď sa ľudia pýtajú, akú cenu dosahuje obraz Mony Lízy visiaci v parížskom Louvri. Je totiž veľmi ojedinelé natrafiť na podobnú sochu zhotovenú z kovu a nie z mramoru či iného kameňa," uviedol historik z Francúzskej biblickej a archeologickej školy v Jeruzaleme Jean-Michel de Tarragon.

De Tarragon zároveň spochybnil vierohodnosť miesta nálezu, tvrdiac, že takýto artefakt sa mohol nachádzať iba vo významnej stavbe, akou boli v tých časoch vládne komplexy, chrámy či paláce, podotýka denník The Guardian. "Socha je veľmi čistá na to, aby doteraz spočívala v mori. Nemá žiadnu deformáciu a neboli na nej prítomné ani tradičné morské kôrovce," doplnil historik.

Skutočné miesto nálezu úrady pravdepodobne zatajili z obavy o možné spory ohľadom nárokov na vlastníctvo sochy. Skulptúra boha hudby a poézie bude predstavená verejnosti až po tom, ako úrady vyšetria pokus o jej predaj prostredníctvom internetu, o ktorý sa pokúsili členovia rodiny nálezcu z radov milícií Hamasu. Rybára by následne nemala minúť ani zaslúžená finančná odmena.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok