Ministerstvo školstva nesúhlasí s návrhom k sociálnym štipendiám

SITA
9.2.2014 12:13

Možnosť poskytnúť sociálne štipendium aj slovenským študentom zo sociálne slabších rodín študujúcim v zahraničí navrhujú v novele vysokoškolského zákona poslanci za KDH Pavol Abrhan, Martin Fronc, Monika Gibalová a Pavol Hrušovský.

Ministerstvo školstva nesúhlasí s návrhom k sociálnym štipendiám
SITA

Ministerstvo školstva nesúhlasí s návrhom poslancov za KDH, aby slovenskí študenti zo sociálne slabších rodín študujúci v zahraničí mohli poberať sociálne štipendium. V novele školského zákona to navrhujú poslanci za KDH Pavol Abrhan, Martin Fronc, Monika Gibalová a Pavol Hrušovský. Rezort školstva vidí v novele viaceré nedostatky a preto vláde SR odporúča vysloviť k nemu nesúhlas.

„V poslaneckom návrhu zákona chýba predovšetkým mechanizmus priznávania a vyplácania navrhovaných sociálnych štipendií,“ zdôvodňuje rezort školstva. Návrh sa tiež podľa ministerstva vôbec nezaoberá otázkou preukazovania nepretržitého trvania a skončenia vysokoškolského štúdia v zahraničí, ktoré sú rozhodujúce pre vyplácanie štipendia. Problém vidí rezort školstva aj v zakotvení fakultatívneho poskytovania sociálneho štipendia. „Poslanecký návrh zákona neobsahuje medze voľnej úvahy ministerstva pri priznávaní sociálneho štipendia, ani nestanovuje podrobnejšie podmienky a predpoklady na jeho priznanie,“ argumentuje ministerstvo školstva vo svojom stanovisku k návrhu. Rezort školstva rovnako ako rezort financií zároveň upozorňujú, že návrhu chýba odhad, koľko bude zmena stáť, ako aj zdroj financovania.

Podľa poslancov za KDH sú oproti študentom študujúcim u nás znevýhodnení tí, ktorí sa rozhodnú odísť za vzdelaním do zahraničia. "Študenti, ktorí si vyberú študijný program alebo jeho kombináciu, ktorú nie je možné študovať na slovenských univerzitách alebo vysokých školách, sa dostávajú do nevýhodného postavenia voči študentom študujúcim v Slovenskej republike a sú poberateľmi sociálneho štipendia. Ide o študentov, ktorí by v prípade absolvovania štúdia na univerzite alebo vysokej škole na území SR spĺňali podmienky pre poberanie sociálneho štipendia a bolo by im priznané," vysvetľujú poslanci KDH. Navrhujú osobitným predpisom upraviť podrobnosti priznávania a vyplácania sociálneho štipendia.

Keďže neexistujú štatistické údaje o tom, koľko študentov – občanov SR s trvalým pobytom na území SR študuje na zahraničných vysokých školách mimo územia SR, a ktorí by súčasne spĺňali kritériá na prideľovanie sociálneho štipendia, kresťanskí demokrati nevedeli vyčísliť, koľko peňazí si ich právna norma vyžiada. O tejto právnej norme diskutujú poslanci na 29. schôdzi Národnej rady SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok