V šprinte mužov triumf Nóra Björndalena, bronzový Čech Soukup

TASR
8.2.2014 16:48

Úvodnou z 11 olympijských disciplín začali biatlonisti na ZOH v Soči ukrajovať zo svojho programu.

V šprinte mužov triumf Nóra Björndalena, bronzový Čech Soukup
SITA

Na 10 km trati si zlato v šprinte vybojoval Nór Ole Einar Björndalen, ktorý si na svoje konto pripísal v kariére siedmy olympijský triumf. S odstupom 1,3 sekundy sa za neho zaradil Rakúšan Dominik Landertinger, bronzový Čech Jaroslav Soukup stratil 5,7 sekundy. Zo slovenskej štvorici najviac vynikol na 37. mieste Matej Kazár (+1:31,3), 52. skončil Pavol Hurajt (+2:12,3), do pondelkových stíhacích pretekov nepostúpili 65. Tomáš Hasilla (+2:31,9) a 68. Martin Otčenáš (+2:34,3).

Nórovi Ole Einarovi Björndalenovi sa podaril husársky kúsok. Vo veku 40 rokov napriek tomu, že k horúcim favoritom úplne nepatril, zvládol šprint dokonale, dokonca si dovolil aj jednu chybu na šiestom terči z desiatich. Bežecky bol opäť dokonalý a momentálne v historickej bilancii dýcha na najúspešnejšieho krajana Dählieho, ktorý na ZOH vybojoval v behu na lyžiach osem zlatých, kým Björndalen sedem a ďalšie možnosti má pred sebou. Björn Dählie v rokoch 1992 až 1998 nazbieral 8-4-0 vzácnych kovov, Ole Einar Björndalen v rozpätí 1998 až 2006 rovnaký počet dvanásť 7-4-1.

Karty boli síce pred šprintom rozdané, hlavné tromfy držal najmä Francúz Martin Fourcade, no dôležité bolo, aby ich nepremárnil. V 87 štartovnom poli čakali na svoju veľkú príležitosť ďalší a nevylučovali sa aj prekvapenia. Ustálené počasie, bez vetra, nemalo vplyv na strelecké výsledky, oproti nástrelu sa podmienky nemenili, a tak rozhodoval najmä ustálený dych s pokojnými rukami a ostrý zrak. Pod umelým osvetlením arény Laura ako prvý zaľahol na strelnici Kanaďan Smith, po ňom Švéd Lindström, Francúz Desthieux i Litovec Kaukens a všetci mierili neomylne. Až s číslom šesť Estónec Koiv dvakrát netrafil, čo bolo neklamným znamením, že veľa streleckých výkyvov nebude. Najskôr sa najčastejšie vo výsledkoch skloňovalo meno Čecha Ondřeja Moravca, strelecky čistého a rýchleho, na medzičasoch suverénneho a v cieli priebežne po dobehu prvého. Aj Nóri Björndalen i Svendsen zvládli ležku perfektne, no M. Fourcade minul druhý terč. V 'stojke' zasa Björndalen nevyčistil hneď prvý terč, rovnako na štvrtom stojkom terči zle dopadol Svendsen a zaujímavú zápletku dofarbil na 'stojke' čistý M. Fourcade. V cieli preskočil Moravca najskôr Rakúšan Landertinger, potom Björndalen a vyrysovala sa zaujímavá zápletka. Priradili sa k nej viacerí, aj Rus Šipulin s netrafeným úplne posledným terčom, ktorým sa pripravil o zlato, Talian Hofer prišiel o bronz taktiež na poslednom. Z historickej medaily sa radovali Česi, Jaroslav Soukup sa natlačil medzi medailistov a vydržal medzi nimi na treťom mieste až do konca. Zlatý Björndalen po prvej streľbe figuroval až piaty, 14,4 s za Šipulinom, po druhej rovnako piaty, 6,8 za Soukupom.

Slováci sa vo štvorici usilovali na bežecky ťažkej, perfektne upravenej trati o čo najlepšie umiestenie a aj o to, aby nechýbali v šesťdesiatke najlepších, ktorá postupovala do pondelkových stíhacích pretekov. S číslom 21 vybehol na trať ako prvý z nich Matej Kazár (strelecká bilancia 2-1) a na 'ležke' dvakrát minul terč, tretí a piaty v poradí, v stojke piaty, zaujal však 16-tym najlepším bežeckým časom. V polohe stojmo nabral krásny rytmus, len škoda, že mu nepadol piaty terčík a pripísal si ďalší trestný okruh. Výborne začal Pavol Hurajt (0-0), na ležke si dokonale ustrážil mušku, rovnako na stojke, veľa sekúnd však stratil v behu, so 75. časom. Tomáš Hasilla si olympijskú premiéru trochu skomplikoval (2-1), v 'ležke' sa nevyhol chybe na druhom i štvrtom terči, v stoji na druhom. Martin Otčenáš (1-2) takisto zažil pod piatimi kruhmi premiéru, s komplikáciou na treťom terči, ôsmom a deviatom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok