Grécko nepotrebuje tretí balík medzinárodnej finančnej pomoci, tvrdí minister

TASR
8.2.2014 13:19

Grécky minister financií Jannis Sturnaras vyjadril presvedčenie, že Grécko nepotrebuje tretí balík medzinárodnej finančnej pomoci. Pre vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol: "Peňazí máme dosť. Náš primárny rozpočtový prebytok je oveľa vyšší, než sa očakávalo."

Grécko nepotrebuje tretí balík medzinárodnej finančnej pomoci, tvrdí minister
SITA

Sturnaras dodal, že zatiaľ nemôže uviesť presne číslo prebytku, ale bude to veľké prekvapenie. "Keď som údaj počul po prvý raz, nemohol som tomu uveriť."

V údaji o takzvanom primárnom rozpočtovom prebytku sa ešte nezohľadňujú splátky úrokov z gréckych úverov.
Koncom januára grécky premiér Antonis Samaras uviedol, že vlani dosiahla jeho vláda primárny rozpočtový prebytok asi jednu miliardu eur.

Príčiny krízy v krajine sa podarilo odstrániť, lebo aj grécka platobná bilancia vyznela vlani v prospech Atén. Prvýkrát za 40 rokov znovu dosiahla prebytok.

Členovia eurozóny by však Grécku teraz pomohli tým, keby mu predĺžili lehotu na splatenie úverov, ktoré dostalo na prekonanie hlbokej finančnej a ekonomickej krízy. Taký krok by pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu uvoľnil napätie v krajine. Ináč by sa mohlo podľa premiéra stať, že by sa v nich presadili radikálne sily.
Minister Sturnaras konštatoval: "Prešli sme už 85 % cesty. Bolo by trpké, keby sme v posledných 15 % cesty stratili dôveru obyvateľov."

Generálny riaditeľ Európskeho štatistického úradu (Eurostat) Walter Radermacher však v súvislosti s Gréckom brzdí optimizmus. Podľa neho nie sú ešte k dispozícii spoľahlivé údaje o deficite a úrovni dlhov za minulý rok. Denník Süddeutsche Zeitung citoval jeho slová, že dôveryhodné čísla budú známe až koncom marca. Dovtedy treba pokladať všetky zverejňované iba za špekulácie.

Grécko si na začiatku tohto týždňa požičalo na šesť mesiacov na medzinárodnom finančnom trhu 812 miliónov eur s úrokom 4 %. Ich úročenie voči predchádzajúcemu mesiacu kleslo o 0,1 %.

Možnosť poskytnúť Grécku tretí balík medzinárodnej finančnej pomoci ešte v tomto roku v posledných týždňoch najčastejšie podporoval nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble. Tretia pomoc Aténam by mala podľa neho dosiahnuť 10 až 20 miliárd eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok