Škripek nechce premlčanie pri sexuálnych deliktoch na deťoch

SITA
5.2.2014 13:09

Poslanec NR SR Branislav Škripek (OĽaNO) chce odstrániť z Trestného zákona premlčaciu dobu za sexuálne delikty spáchané na deťoch. Ako povedal dnes na tlačovej besede v Bratislave, iniciuje novelu Trestného zákona, pretože doba premlčania sexuálnych deliktov na deťoch je v súčasnosti v SR desať rokov.

Škripek nechce premlčanie pri sexuálnych deliktoch na deťoch
SITA

„Nie je to dobré. Ukázalo sa, že obete sexuálneho zneužívania prehovoria po viac ako dvadsiatich rokoch, možno tridsiatich. Delikventi budú neustále pracovať s deťmi. Chcem zabrániť tomu, aby to tak bolo,“ vyhlásil. Škripek chce preto odstrániť dobu premlčania z Trestného zákona. „Podám novelu zákona, aby premlčanie takéhoto deliktu nebolo možné a mohli delikventov odhaliť a zabrániť im pracovať s deťmi,“ konštatoval.

OĽaNO tiež pripravuje samostatný návrh zákona, ktorý bude chrániť práva obetí. Tento zákon by komplexne pokrýval oblasti, ktoré sú spojené s ochranou obetí. Podľa podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej (OĽaNO) okrem ochrany práv by išlo aj o bezplatné zabezpečenie služieb pre obete a ich odškodňovanie. Má ísť nielen o finančné, ale aj morálne odškodnenie.

V Bratislave je v týchto dňoch škótsky aktivista organizácie Zastavme to ticho, ktorá bojuje proti sexuálnemu zneužívaniu detí, Matthew McVarish. Ten prešiel peši 16 000 kilometrov a chce navštíviť každé hlavné mesto európskych štátov s cieľom upozorniť na prevenciu pred sexuálnym zneužívaním detí. Bratislava je 16-tym hlavným mestom, ktoré navštívil. Aktivista kráča po Európe osem mesiacov. McVarish novinárom povedal, že aj on bol v detstve sexuálne zneužitý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok