Karzaj údajne tajne rokuje s Talibanom o prímerí

SITA
4.2.2014 14:12

Afganský prezident Hámid Karzaj vedie tajné rokovania s hnutím Talibanom o prímerí. S odvolaním sa na nemenované afganské i západné zdroje to v utorok uviedol denník New York Times.

Karzaj údajne tajne rokuje s Talibanom o prímerí
SITA

Rozhovory, ktoré sa začali v novembri, boli zatiaľ údajne bez výsledkov. Môžu byť však vysvetlením Karzajovho odmietavého postoja k podpisu Bilaterálnej bezpečnostnej dohody (BSA) so Spojenými štátmi, ktorá určuje podmienky zotrvania amerických vojakov v krajine aj po odchode bojových jednotiek v roku 2014. Taliban totiž pristupuje k tejto dohode značne negatívne. Karzaj vyhlásil, že dohodu pred aprílovými voľbami, v ktorých už nemôže kandidovať, nepodpíše, keďže dúfa, že ešte pred podpisom BSA sa mu podarí dosiahnuť pokrok v mierových rokovaniach s Talibanom.

Spojené štáty už niekoľkokrát vyzvali Karzaja, aby dohodu urýchlene podpísal, aby mohli naplánovať vojenskú misiu v Afganistane po roku 2014. Bez nej by USA a NATO museli stiahnuť z krajiny všetkých vojakov. Podľa dohody má v Afganistane aj po stiahnutí medzinárodných síl v roku 2014 zostať 10 000 až 15 000 zahraničných vojakov. Nepôjde však len o Američanov, ale aj príslušníkov z iných štátov vrátane moslimských. Medzinárodné jednotky majú mať najmä výcvikovú a podpornú úlohu. BSA má platiť najmenej do konca roka 2024.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok