Thorpa hospitalizovali pre psychické problémy

TASR, TA3
3.2.2014 12:12

Austrálska plavecká legenda Ian Thorpe má važné psychické problémy. Päťnásobného olympijského víťaza museli v pondelok v skorých raňajších hodinách hospitalizovať na klinike špecializujúcej sa na mentálne poruchy. Podľa jeho manažéra Jamesa Erskina Thorpe už dlhodobejšie bral antidepresíva a lieky proti bolesti, ktoré mu lekári naordinovali po nedávnom zranení ramena.

Hospitalizácii predchádzal incident z nedeľňajšej noci, ktorý musela riešiť aj sydneyská polícia. Tá dostala hlásenie od nájomníkov vo štvrti Panania o podozrivom správaní sa neznámeho muža. Keď muži zákona dorazili na miesto činu, našli zmäteného a dezorientovaného Thorpa, ako sa pokúša dostať do dodávky patriacej jeho susedovi. Známky alkoholu i žiadnych návykových drog uňho po následných testoch zistené neboli. "Má problémy s depresiou. Je predpoklad, že na svedomí to majú silné lieky," uviedol Erskine pre agentúru AAP.
Thorpe má trvalú rezidenciu vo Švajčiarsku, ale v Sydney sa zdržiaval potom, ako u rodičov strávil vianočné sviatky. Erskine zároveň poprel, že 31-ročný plavec miešal silné lieky s alkohol. Viaceré austrálske médiá však minulý týždeň priniesli informáciu, že Thorpe má problémy s nadmernou konzumáciou alkoholu a kvôli tomu už v minulosti údajne vyhľadal odbornú pomoc.

K depresívnym sklonom sa priznal aj vo svojej autobiografii, ktorá sa na knižný trh dostala minulý rok. "Ani moja rodina či najbližší priatelia nevedeli o tom, že po veľkú časť života som zápasil s ubíjajúcou depresiou," cituje sám seba v knihe plavec s prezývkou "Torpédo". Thorpe má svojej zbierke okrem piatich olympijských titulov aj 11 zlatých medailí z majstrovstiev sveta. Prvú z nich vyhral iba ako 14-ročný v Perthe v roku 1998.

S profesionálnym plávaním skončil v roku 2006, o šesť rokov neskôr sa neúspešne pokúšal prebojovať sa na OH 2012 v Londýne. Podľa blízkych priateľov mal po konci kariéry veľké problémy zaradiť sa do bežného života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok