Americké úrady prešetrujú viacero bánk pre obchody s Líbyou

SITA
3.2.2014 10:56

Americké ministerstvo spravodlivosti vyšetruje vicero bánk, private equity spoločností a hedžových fondov pre podozrenia z porušenia protikorupčných zákonov pri obchodovaní s vládnym Líbyjským investičným úradom (LIA).

Americké úrady prešetrujú viacero bánk pre obchody s Líbyou
SITA

Ministerstvo prešetruje Goldman Sachs Group, Credit Suisse Group, JPMorgan Chase & Co, ale aj spoločnosti Societe Generale, Blackstone Group a Ziff Capital Management Group. Informoval o tom denník Wall Street Journal s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj.

Ministerstvo bude prešetrovať investičné dohody z obdobia finančnej krízy a aj ich neskoršie obchodovanie. Americké úrady chcú zistiť, či tieto spoločnosti neporušili zákon o zahraničnej korupcii (FCPA). Líbyjský investičný úrad podľa auditu z roku 2010 investoval do prešetrovaných spoločností, okrem firmy Blackstone, až do 1 mld. USD. Audit uskutočnila spoločnosť KPMG.

Minulý mesiac líbyjský úrad podal v Londýne žalobu na spoločnosť Goldman Sachs v snahe zrušiť sériu obchodov s finančnými derivátmi medzi januárom a aprílom v roku 2008. Zároveň žiada od Goldman Sachs vrátenie odmien, ktoré banka zaplatil za jej služby

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok