Slováci existenciu korupcie vnímajú výraznejšie v porovnaní s priemerom EÚ

TA3 TASR
3.2.2014 07:08

Európska komisia (EK) dnes v rámci historicky prvej správy EÚ o boji proti korupcii uviedla, že korupcia predstavuje pre úniu aj naďalej veľkú výzvu. Týka sa všetkých členských štátov EÚ a pre európske hospodárstvo znamená náklady vo výške približne 120 miliárd eur ročne.

Komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová skonštatovala, že členské štáty za posledné roky prijali viacero iniciatív, avšak výsledky sú nerovnomerné a malo by sa robiť viac s cieľom predchádzať a postihovať korupciu.

V správe o korupcii na rok 2014 sa ozrejmuje situácia, pokiaľ ide o korupciu v jednotlivých členských štátoch, ako aj to, aké opatrenia boli v tejto súvislosti prijaté, ktoré z nich fungujú, a takisto aj to, čo by sa malo zlepšiť.
Na Slovensku si podľa údajov Eurobarometra až 90 percent obyvateľov myslí, že korupcia je bežná. Štandard v EÚ je 76 percent. Iba 21 percent Slovákov verí, že snahy vlády v boji proti korupcii sú účinné (priemer EÚ - 23 percent) a rovnaký si myslí, že trestné stíhania sú natoľko úspešné, že odradzujú od korupčných praktík (priemer EÚ - 26 percent).

Až 66 percent respondentov na Slovensku považuje korupciu za veľmi vážny alebo dosť vážny problém pri obchodovaní(priemer EÚ - 43 percent), 53 percent opýtaných si to isté myslí o rodinkárstve a klientelizme pri podnikaní (priemer EÚ - 41 percent).

Na otázku, či za uplynulých 12 mesiacov si niekto vypýtal úplatok za službu, odpovedalo kladne 14 percent Slovákov (priemer EÚ - štyri percentá) a 13 percent firiem (priemer EÚ - päť percent).

Slovensko je v indexe vnímania korupcie podľa Transparency International na piatom mieste od konca medzi členskými štátmi EÚ, s 40 bodmi zo 100, keď horšie výsledky dosiahli Grécko, Bulharsko, Rumunsko a Taliansko. V správe Svetovej banky, podľa takzvaného percentilového poradia o kontrole korupcie, je SR šiesta najhoršia v 28-člennej EÚ, s 60 bodmi zo 100. Rovnaký zdroj označil efektivitu slovenskej vlády pri boji s korupciou za ôsmu najhoršiu v EÚ, so 74 bodmi zo 100, tu však slovenská administratíva predbehla snaženie sa vlád v susednom Poľsku a Maďarsku.

Z dnes uverejnenej správy EK vyplýva, že povaha aj úroveň korupcie, ako aj účinnosť opatrení prijatých na boj proti nej, sa v jednotlivých členských štátoch líšia. Správa ďalej ukazuje, že korupcia si vo všetkých členských štátoch zaslúži väčšiu pozornosť.

Výsledky prieskumu Eurobarometra o postojoch Európanov v súvislosti s korupciou indikujú, že tri štvrtiny (76 percent) Európanov si myslí, že korupcia je stále široko rozšírená a že viac ako polovica (56 percent) z nich sa nazdáva, že úroveň korupcie v ich krajine sa za uplynulé tri roky vzrástla. Každý dvanásty Európan (osem percent) uviedol, že v ostatných 12 mesiacoch zažil korupciu alebo bol jej svedkom.

"Korupcia podkopáva dôveru občanov v demokratické inštitúcie a právny štát, poškodzuje európske hospodárstvo a pripravuje štáty o potrebné príjmy z daní. Členské štáty v oblasti boja proti korupcii dosiahli pokrok, avšak dnešná správa naznačuje, že je ešte potrebné vyvinúť ďalšie úsilie," uviedla v tejto súvislosti Malmströmová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok