Materské školy by podľa Čaploviča mali patriť pod rezort

TASR TA3
31.1.2014 16:36

Minister školstva Dušan Čaplovič sa chce inšpirovať fínskym modelom, v ktorom materské školy patria priamo pod rezort školstva. Na Slovensku je v súčasnosti systém nastavený tak, že materské školy patria pod mestá, obce, regióny či súkromných zriaďovateľov.

"Stále si myslím, že v tomto by mala prísť istá zásadná zmena. Len tam musíme v súčasnosti na Slovensku nájsť zhodu so samosprávami, aby súhlasili s touto zmenou. Aby naše školstvo od materskej školy až po vysokú školu vytváralo jeden systém a malo, obrazne povedané, jedného gestora," dodal Čaplovič po stretnutí so svojou fínskou rezortnou kolegyňou Kristou Kiuru. Podľa jeho slov sa v súčasnosti počet detí v materských školách pohybuje okolo 80 percent, pričom vo Fínsku je toto číslo na úrovni 98 percent.

Čaplovič pripomenul, že pre úspešnosť žiaka na základnej škole je rozhodujúca predškolská príprava. "Alfa a omega budúcnosti školstva spočíva v tom, ako podchytíme troj- až sedemročné deti, lebo tam sa formujú základy budúcnosti ich úspešného pôsobenia na základnej škole, na strednej škole, prípadne na vysokej," zdôraznil minister.

Šéf rezortu školstva taktiež pripomenul, že na základe zanedbanej predškolskej prípravy čoraz viac detí prichádza do prvého ročníka základnej školy s logopedickými problémami. "Pretože sedia len pri počítačoch, rodičia s nimi nekomunikujú, nerozvíjajú reč priamo doma a často ako keby to zamlčiavali pred našimi špeciálnymi pracoviskami, ktoré by im mohli pomôcť. Potom prichádza dieťa s týmito problémami do prvej triedy, kde trpí," doplnil slovenský minister s tým, že nastavenie systému predškolskej prípravy je pre neho prioritou.

Dôležitá je podľa neho v tomto smere aj senzibilizácia rodičov či spolupráca so školou. "Ak nebude fungovať spojenie rodina a škola v tom komunikatívnom, nie direktívnom prístupe, tak potom, samozrejme, môžeme len zalomiť ruky nad budúcnosťou nášho školstva," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok