Hlavná časť slovenskej výpravy nabrala smer Soči

TASR TA3
31.1.2014 10:00

Hlavná časť slovenskej výpravy odcestovala v piatok ráno do dejiska zimných olympijských hier v Soči. Z viedenského letiska Swechat odletelo 29 športovcov spoločne s členmi realizačných tímov, ako aj prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár.

Hlavná časť slovenskej výpravy nabrala smer Soči
TASR

Vedúca výpravy Janka Gantnerová mala pred odchodom zmiešané pocity. "Pocity sú stále rovnaké - zmiešané s hrdosťou, zodpovednosťou a radostným očakávaním." Zároveň dodala, že v posledných dňoch ešte finišovalo v Soči dolaďovanie detailov. "Nikdy nie je nič na sto percent. Máme tam už dvoch pracovníkov SOV, ktorí preberajú dediny a bojujú s prvou organizačnou časťou. Takže verím, že keď naša časť výpravy príde, športovci budú môcť ísť hneď do dedín a budú mať pripravené svoje miesta," povedala Gantnerová po štvrtkovom slávnostnom sľube výpravy na Bratislavskom hrade, ktorý do rúk prezidenta zložili v mene všetkých olympionikov bežec na lyžiach Martin Bajčičák a biatlonistka Anastasia Kuzminová.

Bajčičák sa pod piatimi kruhmi predstaví už piatykrát, v porovnaní s predchádzjúcimi rokmi však od svojich ambícií upustil. "Kedysi som cestoval na MS alebo ZOH s ambíciou umiestniť sa do 10. miesta, teraz som od toho upustil. Mojou métou je TOP 15-ka, keďže mi už nejaké roky pribudli. Ak to bude vyššie umiestnenie, budem len a len rád," uviedol Bajčičák.

V Soči sa od 7. do 23. februára predstaví 62 slovenských športovcov. V čiernomorskom stredisku bude viac športovcov ako na prvých samostatných ZOH 1994 (43)a menej ako naposledy v roku 2010 (73). Treba však vziať do úvahy, že Lillehammer bol prechodom zo systému dvoch olympiád v jednom roku (naposledy v 1992 ZOH v Albertville a OH v Barcelone) na dvojročné striedané intervaly a v prípade Slovenska zúženú predolympijskú prípravu navyše nominačne ovplyvnili kvóty nového štátu. Na druhej strane Soči z pohľadu slovenskej účasti nemôže konkurovať Vancouveru ani so zmenenými a veľkorysejšími kvalifikačnými kritériami v lyžiarskych disciplínach, keďže pred štyrmi rokmi výpravu počtom riadne rozšírilo družstvo hokejistiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok