Janukovyč si vzal uprostred krízy zdravotné voľno

TASR TA3 SITA
30.1.2014 09:07

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vo štvrtok oznámil, že je dočasne práceneschopný pre chorobu, z ktorej sa bude liečiť v čase vrcholiacej politickej krízy v krajine.

Janukovyč si vzal uprostred krízy zdravotné voľno
SITA

Podľa vyhlásenia zverejneného na internetovej stránke jeho kancelárie trpí akútnym ochorením dýchacích ciest a vysokou horúčkou, pričom nie známe, aké dlhé voľno bude potrebovať alebo či bude schopný vykonávať niektoré zo svojich povinností.

Janukovyč je momentálne pod nátlakom opozície, aby sa zachoval rovnako ako premiér Mykola Azarov a odstúpil. Jednou z hlavných požiadaviek opozície v záujme vyriešenia krízy bolo i zrušenie zákonov sprísňujúcich pravidlá demonštrácií a postihy za ich porušovanie, ktoré parlament schválil 16. januára.

Janukovyč žiada ústupky aj od opozície

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyzval dnes opozíciu v krajine, aby opätovala prvé ústupky vlády.
"Vláda splnila všetky záväzky, ktoré na seba vzala," uviedol Janukovyč vo vyhlásení. Spomenul v ňom okrem odvolania represívnych zákonov tiež demisiu premiéra Mykolu Azarova a zákon o amnestii, schválený v stredu večer, informovala agentúra DPA.

Janukovyč súčasne kritizoval opozíciu za to, že chce podľa neho situáciu zámerne vyostrovať, aby uspokojila "politické ambície niektorých lídrov".

Predseda ukrajinského parlamentu vysvetľoval zákon o amnestii

Zákon predpokladá amnestiu zadržaných aktivistov, ak účastníci protestov do 15 dní od podpísania zákona opustia nimi obsadené administratívne budovy. Opozícia zákon v tomto znení kategoricky odmietla a žiadala prepustenie zadržaných aktivistov bez kladenia akýchkoľvek podmienok.

Rybak na dnešnej tlačovej konferencii spresnil, že zákon nenariaďuje odchod demonštrantov Námestia nezávislosti a z ulice Chreščatyk v Kyjeve.

"Ja osobne som ich vyškrtol, lebo ľudia majú právo na pokojné protesty," vysvetlil. Demonštranti podľa neho môžu zostať aj v kyjevskom Dome odborov a Októbrovom paláci, ale musia uvoľniť ostatné administratívne budovy, vrátane vládnych objektov zabratých v mestách hlavne na západnej Ukrajine.

Podľa Rybakových predstáv by prepúšťanie zadržaných a uvoľňovanie obsadených budov malo byť paralelne prebiehajúcim procesom.

Na dnešnej tlačovej konferencii Rybak odmietol dohady, že na Ukrajine by mohol byť vyhlásený výnimočný stav. Podľa neho prezident nariadil všetkým vládnym orgánom nepoužiť silu pri riešení napätej situácie na Ukrajine.

Priznal však, že riziko rozpustenia parlamentu stále trvá. Pohrozil ním v stredu Janukovyč, keď sa parlamentné frakcie nedokázali dohodnúť na zákone o amnestii. Rybak v súvislosti s tým pripomenul, že treba schváliť ešte ďalšie opatrenia na vyriešenie krízy, ktoré si žiadajú konsenzus poslancov.

Vyhlásenie amnestie zatiaľ neprinieslo zmeny v kyjevských uliciach

Zákon o amnestii pre zadržaných protivládnych demonštrantov na Ukrajine, ktorý v stredu schválil parlament, dosiaľ nepriniesol žiadne zmeny v kyjevských uliciach. Demonštranti majú v úmysle pokračovať vo svojich akciách napriek silnému mrazu, informovala dnes agentúra ITAR-TASS.

Opozícia taktiež nie je ochotná pristúpiť na kompromis s úradmi, ktorý by mal vyriešiť akútnu politickú krízu v krajine.

Návrh zákona schválený parlamentom predpokladá udelenie amnestie všetkým zadržaným, ktorí sa zúčastnili na demonštráciách od 21. novembra 2013. Výnimkou sú osoby, ktoré spáchali závažné zločiny.

Zákon však podmieňuje udelenie amnestie uvoľnením ulíc, námestí a všetkých vládnych budov, ktoré demonštranti obsadili. Na splnenie podmienok majú demonštranti 15 dní, ak tak neurobia, zákon prestane platiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok