Záujem tuzemských podnikateľov o daňové raje mierne utíchol

TASR TA3
29.1.2014 16:00

Počet slovenských spoločností, ktoré majú vlastníka so sídlom v daňovom raji, ku koncu minulého roka dosiahol 3853 a medziročne sa zvýšil o 207, čo predstavuje nárast o 5,68 %.

Záujem tuzemských podnikateľov o daňové raje mierne utíchol
SITA

Záujem tuzemských podnikateľov však v porovnaní s predchádzajúcim rokom mierne utíchol. Vyplýva to zo štatistík poradenskej spoločnosti Bisnode Slovensko.

Zatiaľ čo v roku 2012 sa počet firiem s vlastníkom z daňového raja zvýšil o 553, vlani bol nárast miernejší. "Pripisujeme to pokračujúcemu tlaku Európskej únie a Spojených štátov amerických  na off-shore destinácie, v ich dôsledku vstúpila do platnosti zásadná legislatívna zmena na Seychelách, ktorá tejto destinácii čiastočne odoberá status administratívne nenáročného daňového raja, chrániaceho identitu vlastníkov spoločností," uviedol riaditeľ Bisnode Milan Seliak.

Najväčší absolútny prírastok minulý rok dosiahli USA (99), Seychely (40) a Panama (32). Z relatívneho pohľadu boli najzaujímavejšie Bahamy (+114 %), Kajmanie ostrovy (+100 %) a Panama (+52 %). Naďalej klesá počet firiem s vlastníkmi z Luxemburska, kde ich ubudlo 38 a Cypru, ktorý prišiel o 12 slovenských spoločností.


V budúcom roku očakáva Seliak nárast záujmu Slovákov o Marshallove ostrovy, na ktoré sa už sústreďujú českí podnikatelia z dôvodu rýchlosti zakladania firiem a zaistenia maximálnej anonymity a diskrétnosti údajov o spoločnostiach a ich vlastníkoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok