Schettino sa vôbec nechcel vrátiť na loď, vypovedal svedok

SITA
28.1.2014 13:41

Člen talianskej pobrežnej stráže, ktorý koordinoval záchranné práce po stroskotaní výletnej lode Costa Concordia, v pondelok pred súdom potvrdil, že kapitán Francesco Schettino odmietol jeho opakovanú ponuku vrátiť sa na havarované plavidlo.

Schettino sa vôbec nechcel vrátiť na loď, vypovedal svedok
SITA

Jeho výpoveď je tak v rozpore s tvrdením kritizovaného Schettina. Ten trval na tom, že ho z lode po náraze vyhodilo priamo na záchranný čln, ktorý ho dostal do bezpečia na súši, odkiaľ sledoval svoju loď. Údajne sa však chcel na loď vrátiť. Carlo Galli však vypovedal, že Schettino sa na loď vrátiť nechcel. Ako súdu povedal, "vravel mi, že musí zostať a dohliadať na svoju loď a nikam nejde". Zlyhanie kapitána potvrdila aj členka posádky. Podľa nej Schettino odkladal vydanie rozkazu na spustenie alarmu. Kapitán jej údajne po zistení rozsahu škôd pozrel do očí a skonštatoval: "Moja kariéra sa skončila."

Taliansko si pred dvoma týždňami pripomenulo druhé výročie tragédie výletnej lode Costa Concordia, ktorá stroskotala na pobreží ostrova Giglio v Tyrhenskom mori. Tragickou bilanciou bolo 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. V čase nárazu sa na palubách nachádzalo viac ako 4200 ľudí. Kapitán Francesco Schettino čelí obvineniam z viacnásobného neúmyselného zabitia a opustenia plavidla pred ukončením evakuácie. Spoločnosť Costa Crociere v apríli prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur. Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou 11-tisíc eur. Vrak lode dlhý takmer 300 metrov a vážiaci 114 500 ton sa podarilo v septembri vztýčiť. Odtiahnuť by ho mali počas komplikovanej operácie mali v júni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok