V chorvátskych parlamentných voľbách zvíťazila podľa očakávania opozícia

TA3, TASR
4.12.2011 22:42

Opozičná koalícia pod vedením Sociálnodemokratickej strany Chorvátska (SDP) na čele so Zoranom Milanovičom zvíťazila v dnešných chorvátskych parlamentných voľbách.

Vládnucim konzervatívcom, sužovaným škandálmi, uštedrila ich druhú porážku za uplynulé dve desaťročia.
Chorvátska štátna televízia HRT zverejnila po ukončení hlasovania odhady volebných výsledkov, podľa ktorých stredoľavý opozičný blok Kukuriku získal 44,5 percenta odovzdaných hlasov, čo je prakticky dvojnásobok hlasov odovzdaných konzervatívnemu Chorvátskemu demokratickému združeniu (HDZ) premiérky Jadranky Kosorovej.


HDZ vládne v Chorvátsku s výnimkou štyroch rokov od získania nezávislosti v roku 1991 a vo voľbách zaplatilo za sériu korupčných škandálov, ktoré viedli k procesu s bývalým vodcom strany a premiérom Ivom Sanaderom. HDZ sa tiež nepodarilo reformovať ekonomiku, čo priviedlo Chorvátsko na pokraj vážnej finančnej krízy.


Jadranka Kosorová by mala 9. decembra podpísať významnú zmluvu o pristúpení Chorvátska k Európskej únii, ale krajinu už zrejme povedie vodca SDP Zoran Milanovič, keď sa v júli 2013 stane 28. členskou krajinou EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok