Všetky motory lietadla s hokejistami fungovali až do nárazu

TA3, TASR
9.9.2011 20:15

Všetky tri motory ruského lietadla Jak-42, ktoré sa v stredu zrútilo s členmi hokejového mužstva Lokomotiv Jaroslavľ, fungovali až do okamihu nárazu.

Všetky motory lietadla s hokejistami fungovali až do nárazu

Stabilizátor a klapky boli v správnej polohe pre štart, oznámili dnes ruskí vyšetrovatelia nehody.

Medzištátna letecká komisia (MAK) so sídlom v Moskve, ktorá vyšetrovanie vedie, však ešte nedospela k záverom o príčinách nehody, pri ktorej zahynulo 43 ľudí, vrátane slovenského hokejistu Pavla Demitru. Vyšetrovatelia neoznámili, či motory pracovali na plný výkon.

Námestník ministra dopravy Valerij Okulov povedal, že dráha na letisku Tunošna je trikrát tak dlhá, ako treba pre Jak-42, lietadlo však napriek tomu pred vzlietnutím nenabralo dostatočnú rýchlosť.

Úrady tiež skúmajú palivo, ktoré do lietadla natankovali. Existuje podozrenie, že nehodu mohla spôsobiť jeho nedostatočná kvalita. Letisku povolili obnoviť prevádzku, lietadlá však nesmú používať tamojšie palivo.

Gubernátor Jaroslavli Sergej Vachrukov však odmietol úvahy, že nehodu spôsobil nekvalitný benzín. Pripomenul, že iné lietadlo s rovnakým palivom z letiska odletelo bez problémov.

Leteckí experti pokračujú v skúmaní záznamov z čiernych skriniek havarovaného lietadla a v celom Rusku sa začali bezpečnostné kontroly strojov Jak-42. Havarované lietadlo vyrobili v roku 1993 a jeden z jeho motorov vymenili pred mesiacom.

Prenajaté lietadlo sa zrútilo krátko po štarte z letiska pri Jaroslavli a za priaznivého počasia dopadlo na brehu rieky Volga. Hokejový tím smeroval na západ do bieloruského Minska.

Jednu z najhorších športových leteckých katastrof prežili len dvaja ľudia - hráč Alexander Galimov a člen posádky Alexander Sizov. Obaja sú po prevoze do moskovskej nemocnice v kritickom stave a lekári ich uviedli do umelej kómy. Predstavitelia nemocnice oznámili, že Galimov má popáleniny na 90 percentách tela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok