Na ostrove Kefalonia vyhlásili po zemetrasení mimoriadny stav

TASR
27.1.2014 15:30

Mimoriadny stav vyhlásili dnes úrady po nedeľňajšom zemetrasení, ktoré s magnitúdou 5,8 zasiahlo grécky ostrov Kefalonia s epicentrom neďaleko mesta Lixuri. Školy zostali zatvorené a obyvatelia museli z bezpečnostných dôvodov prespať vo svojich automobiloch, informovala agentúra AP.

Na ostrove Kefalonia vyhlásili po zemetrasení mimoriadny stav
SITA

Prírodný živel poškodil množstvo obydlí a spôsobil zranenia najmenej siedmim osobám. Seizmológovia sa snažia určiť, či nedeľné záchvevy bol hlavným prejavom zemetrasenia, alebo či v nasledujúcich dňoch budú nasledovať ďalšie. Podľa Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS) dosiahli záchvevy magnitúdu až 6,1 stupňa.

"Napriek škodám ostrov našťastie odolal zemetraseniu," uviedol minister vnútra Janis Michelakis, ktorý pricestoval na postihnutý ostrov krátko po záchvevoch. Niekoľko cestných komunikácií zostalo neprejazdných v dôsledku zosuvu skál, na mnohých budovách sa objavili trhliny a vybité okná. Na pomoc dorazili dva trajekty.

Kefaloniu a neďaleké ostrovy Zakynthos a Ithaka zničilo v roku 1953 silné zemetrasenie s magnitúdou 7,2 stupňa, ktoré zrovnalo so zemou takmer všetky stavby nachádzajúce sa na nich. Zahynuli pri tom stovky ľudí a tisíce utrpeli zranenia. Odvtedy sa v oblasti budovy projektujú so špeciálnymi antisezmickými opatreniami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok